2007 m. sausio audra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

2007 metų sausio audra – viena stipriausių Lietuvoje siautusių audrų. Ją lėmė virš Šiaurės atlanto susiformavęs ciklonas, kuris savo pietiniu pakraščiu lietė Lietuvą. Šioje ciklono dalyje susidarė dideli slėgio gradientai, tai ir lėmė audrą. Jos metu pūtė stiprus vakarų vėjas (gūsiai iki 32 m/s), todėl daug vandens suplūdo atgal į Dangės upę, kuri išsiliejo Klaipėdos miesto centre.

Audra susiformavo 2007 m. sausio 13 d. virš Baltijos jūros ir smogė didžiausia savo grėsme Lietuvai naktį iš sausio 14 d. į sausio 15 d.

Nuostoliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daugiausiai nuo šios audros nukentėjo Vakarų Lietuva, Vakarų Latvija ir Šiaurės Lenkija.

Klaipėdoje iš krantų išsiliejo Danės upė ir buvo užlietas Klaipėdos senamiestis.

Palangoje suniokotas paplūdimys bei Palangos tiltas.

Visoje Lietuvoje apie 70 tūkst. elektros vartotojų liko be elektros energijos. Daugiausiai be elektros liko Kretingos, Skuodo ir Klaipėdos rajonų gyventojų.

Išversta nemažai medžių, lūžo daugybės medžių šakos.

Klaipėdos uosto darbas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo sausio 14 d. iki sausio 15 d. buvo nutrauktas Valstybinio Klaipėdos jūrų uosto darbas. Uostas patyrė didžiulių nuostolių, nes į uostą įplaukti ir išplaukti negalėjo laivai, nuo stipraus vėjo nukentėjo infrastruktūros objektai.

Taip pat neveikė perkėla į Smiltynę, todėl nuo likusios Lietuvos dalies buvo atkirsti Neringos ir Smiltynės gyventojai ir svečiai.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]