Akinwande Oluwole Soyinka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Wole Soyinka)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Akinwande Oluwole Soyinka
Gimė 1934 m. liepos 13 d. (89 metai)
Abeokuta, Oguno valstija, Nigerija
Tautybė jorubas
Veikla rašytojas, poetas, dramaturgas
Žymūs apdovanojimai

1986 m. Nobelio literatūros premija

Vikiteka Akinwande Oluwole Soyinka

Akinwande Oluwole Soyinka (g. 1934 m. liepos 13 d.) – Nigerijos rašytojas, ypač pasižymėjęs kaip poetas ir dramaturgas. Jis laimėjo Nobelio literatūros premiją 1986 m. ir buvo pirmasis afrikietis, laimėjęs Nobelio premiją.

Jis gimė jorubų gentyje, Abeokutoje. Po studijų Nigerijoje ir Didžiojoje Britanijoje jis dirbo Karališkojo Dvaro teatre (Royal Court Theatre). Soyinka rašė pjeses, kurios buvo atliekamos abejose šalyse teatre ir radijuje. Jis aktyviai dalyvavo Nigerijos politinėje istorijoje ir jos nepriklausomybės nuo Didžiosios Britanijos kovoje. 1965 m. jis užėmė Vakarų Nigerijos radiją ir reikalavo Vakarų Nigerijos regioninių rinkimų atšaukimo. 1967 m. per Nigerijos pilietinį karą Soyinką suėmė federacinės valdžios generolas Yakubu Gowon ir uždarė jį į vienutę dvejiems metams.

Akinwande Oluwole Soyinka aršiai kritikavo Nigerijos diktatorius, ypač Sanni Abacha, bei kitų šalių autoritarus, pvz.: Robert Mugabę Zimbabvėje. Dauguma jo kūrinių yra apie „priespaudos batą nepriklausomai kokios spalvos jo koja“. Per generolo Sani Abacha režimą (19931998 m.) Akinwande Oluwole Soyinka pabėgo iš Nigerijos su motociklu. Po to jis gyveno užsienyje, daugiausiai JAV, buvo profesoriumi Kornelio universitete ir Emorio universitete Aliaskoje. Abacha paskelbė jam mirties nuosprendį. 1999 m. atkūrus Nigerijoje civilinę valdžią, Soyinka grįžo namo. Jis taip pat skaitė paskaitas Oksfordo, Harvardo ir Jeilio universitetuose.