William Boeing

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Viljamas Boingas
Visas vardas William Edward Boeing
Gimė 1881 m. spalio 1 d.
Detroite
Mirė 1956 m. rugsėjo 28 d. (74 metai)
Piudžet įlanka, Vašingtonas
Veikla verslininkas, aviatorius
Alma mater Jeilio universitetas
Žinomas (-a) už Boeing“ įkūrėjas

Viljamas Boingas (ang. William Boeing, 1881 m. spalio 1 d. – 1956 m. rugsėjo 28 d.) – JAV aviatorius, 1916 m. įkūręs „Boeing“ kompaniją.

V. Boingas gimė 1881 m. spalio 1 d. Detroite Austrijos ir Vokietijos išeivių šeimoje.[1]

1903 m. V. Boingas baigė Jeilio universitetą, vėliau pradėjo dirbti medienos apdirbimo pramonėje. Įkūręs savo verslą V. Boingas gabeno medienos gaminius tuo metu naujai pastatytu Panamos kanalu ir sukaupė lėšų ateities verslams.[2]

1909 m. V. Boingas dalyvavo Pasaulinėje parodoje Sietle ir pirmą kartą pamatė skraidančius lėktuvus bei taip susižavėjo aviacija. Verslininkas pradėjo mokytis skraidyti ir įsigijo pirmą savo orlaivį.[3]

Netrukus po to 1916 m. V. Boingas kartu su savo kolega George Conrad Westervelt sukūrė pirmą savo lėktuvą Boeing Model 1. Tai buvo vieno propelerinio variklio vandens lėktuvas. V. Boingas po pirmojo lėktuvo komercinės sėkmės nusprendė visą dėmesį skirti lėktuvų kūrimui ir įrengė lėktuvų gamybos fabriką šalia Sietlo.

Kartu su G. Westervelt įkurta įmonė vadinosi „Pacific Aero Products Co“. 1917 m. prasidėjo I pasaulinis karas ir V. Boingas nusprendė pervadinti įmonę į „Boeing Airplane Company“. Karo metu įmonė gavo 50 lėktuvų užsakymą iš Jungtinių Valstijų karinės jūrų pajėgų. Pasibaigus karui V. Boingas dėmesį sutelkė į komercinę aviaciją. Jis išsaugojo oro pašto aptarnavimo sutartis ir sukūrė visą oro pašto tiekimo sistemą. Ja vėliau pradėjo naudotis kompanija „United Airlines“.

1937 m. V. Boingas didelę dalį savo laiko skyrė žirgų veisimui. Vėliau jis pasitraukė iš aviacijos verslo ir su savo žmona Bertha Marie Potter Paschall įsigijo 260 ha nekilnojamo turto už Sietlo, bijodamas likti mieste dėl II pasaulinio karo.

V. Boingas mirė 1956 m. rugsėjo 28 d. atplaukęs su savo jachta į Piudžet įlanką netoli Sietlo.[4]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Biography of William E. Boeing
  2. The Panama Canal's unexpected winners
  3. Schefke, Brian. "William Edward Boeing." In Immigrant Entrepreneurship: German-American Business Biographies, 1720 to the Present, vol. 4, edited by Jeffrey Fear. German Historical Institute. Last modified June 3, 2016.
  4. WILLIAM BOEING, PLANE PIONEER, 74; Founder of Coast Concern Dies at 74--Guggenheim Award Winner in '34