Boeing Model 1

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Boeing Model 1
Boeing Model 1 muziejuje
Tipas Vandens lėktuvas
Gamintojas Pacific Aero Products
Kūrėjas William Boeing, George Conrad Westervelt
Pirmas skrydis 1916 m. birželio 15 d.
Būsena nebenaudojamas
Pagaminta vnt. 2

Boeing Model 1 (taip pat žinomas kaip B & W Seaplane) – pirmasis Boeing kompanijos lėktuvas. Tai buvo vienmotoris biplanas plūdinis vandens lėktuvas. Orlaivio indeksas (B & W) nurodė jo konstruktorių - įmonės įkūrėjo Viljamo Boingo (angl. William Boeing) ir JAV karinio jūrų laivyno 3 rango kapitono Džordžo Vertervelto (angl. George Conrad Westervelt) - inicialus.

Įkvėpimo šaltiniu tapo V. Boingui priklausęs hidroplanas „Martin TA". Jo pagrindu sukurtame „B & W" buvo sumontuotas galingesnis variklis, didesni plūdurai.[1] Lėktuvas buvo trosais sutvirtintos medinės konstrukcijos, aptrauktas drobe, eleronai įrengti tik viršutiniame sparne. Lėktuvą projektavo abu jo kūrėjai, tačiau statybą V. Boingas savo hidroplano angare baigė savarankiškai, nes Vesterveltas dėl tarnybinių priežasčių persikėlė į JAV Rytų pakrantę. Likus dviems savaitėms iki pirmojo skrydžio V. Boingas, tikėdamas aviacijos pramonės potencialu, įkūrė savo aviacijos įmonę - „Pacific Aero Products", vėliau pervadintą „Boeing Aircraft Co".[2]

Šis lėktuvas buvo pastatytas 1916 m. ir pirmąjį skrydį atliko birželio 15 d. Pirmąjį lėktuvą išbandė pats jo kūrėjas, nes bandymams samdytas pilotas pavėlavo.[2] Iš viso buvo pastatyti 2 tokie lėktuvai. Pirmasis pavadintas „Bluebill“, antrasis – „Mallard“.

Abu šie lėktuvai buvo pasiūlyti įsigyti Jungtinių Valstijų karinėms jūrų pajėgoms, tačiau jos atsisakė. Tuomet kūrėjai šį lėktuvą pardavė Naujosios Zelandijos skrydžių mokyklai. Tai buvo pirmasis Boeing sandoris su užsienio klientu.

Naujojoje Zelandijoje lėktuvas buvo naudojamas mokymams, pašto tarnyboje - 1919 m. gruodžio 16 d. pervežė pirmąją oro pašto siuntą Naujosios Zelandijos istorijoje. 1919 m. birželio 25 d. šis lėktuvas pakilo į 6 500 pėdų (1981 metro) aukštį ir pasiekė tuometinį Naujosios Zelandijos skrydžio aukščio rekordą.

Techniniai duomenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bendrosios charakteristikos

Skrydžio duomenys

  • Maksimalus gretis: 75 mylios per valandą (121 km/h, 65 mazgai)
  • Kreserinis gretis: 67 mylios per valandą (109 km/h, 58 mazgai)
  • Skrydžio nuotolis: 320 mylios (518 km, 280 jūrmylės)
  • Kilimo greitis: 700 pėdų/min. (3,56 m/s)

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. B & W Seaplane, Boeing.
  2. 2,0 2,1 Boeing 1 B&W, Уголок неба.