Oro paštas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Oro balionų paštas Paryžiuje 1870 m.

Oro paštas – pašto siuntinių gabenimas oro transportu, įvairiais orlaiviais ir pašto balandžiais.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Balandžių paštas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Moteris su pašto balandžiu (Nežinomo dailininko, XIX a. kūrinys)
Pagrindinis straipsnis – Balandžių paštas.

Laiškų siuntimas naudojant pašto balandžius yra pats seniausias pašto siuntimas oru. Šis būdas buvo naudojamas iki pat XX amžiaus.

Artilerinis paštas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Artilerinis paštas.

XV – XVI a. buvo naudojamas artilerinis paštas, rašytines žinutes siunčiant oru panaudojant artilerinius ginklus. Pastarieji šaudė specialiais sviediniais, kuriuose buvo sudėta korespondencija.

Orlaivių panaudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo XIX a. oro paštui pradėti naudoti skraidantys aparatai, kurie buvo lengvesni už orą – aerostatai (oro balionai) ir dirižabliai, kurių dėka atsirado aerostatų ir dirižablių paštas. XX a. atsiradus sunkesniems už orą skraidantiems aparatams – lėktuvams, pradėtas stipriai plėtoti aviapaštas. Kur kas mažiau išsivystė sraigtasparnių ir sklandytuvų paštas.

Aerostatų paštas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Aerostatų paštas.
Džono Vaiso skrydis oro balionu (JAV, 1859 m. rugpjūčio 17 d.)

Pirmasis korespondencijos pristatymas orlaiviu įvyko 1785 m. sausio 7 d. Siuntinys oro balionu buvo nuskraidintas iš Doverio Anglijoje į Kalės apylinkes Prancūzijoje.

1793 m. sausio 9 d., Šiaurės Amerikoje, pirmojo skrydžio metu iš Filadelfijos į Deptfordą (Niu Džersis), Žanas-Pieras Blanšardas skraidino asmeninį Džordžo Vašingtono laišką, skirtą įteikti vieno žemės sklypo savininkui, kuriame nusileido Blanšardas. Šio įvykio dėka buvo įvykdytas pirmasis oro pašto skrydis JAV[1].

Pirmas, oficialus, pašto pristatymas oru JAV įvyko 1859 m. rugpjūčio 17 d., kai Džonas Vaisas pilotavo oro balioną iš Lafajetės (Indiana) į Niujorką. Blogos oro sąlygos privertė jį nusileisti Kravfordsvilyje (Indijana), o paštas, į numatytą vietą, pristatytas traukiniu. 1959 m. šio įvykio paminėjimui JAV pašto tarnyba išleido aviapašto ženklą, kurio nominalas 7 JAV centai[2].

Pašto išmetimas iš lėktuvo Avro Shackleton, Beire (Mozambikas, 1970 m. liepos mėn.)

Prancūzijos-Prūsijos karo metu (18701871 m.) iš Paryžiaus ir Meco paštas taip pat buvo gabenamas oro balionais, praskrendančiais virš vokiečių, apsupusių šiuos miestus. 1877 m. oro baliono skrydžio į Nešvilį (Tenesis) metu taip pat buvo gabenamas paštas.

Dirižablių paštas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Dirižablių paštas.
JAV pašto ženklas (1930 m.)
Lietuvos oro pašto ženklas (1926 m.)

19081939 m. paštas taip pat buvo gabenamas dirižabliais, o šis būdas žinomas kaip dirižablių paštas. Labiausiai pasižymėjo vokiečių dirižabliai. Daug valstybių buvo išleidę specialius dirižablių pašto ženklus.

Aviapaštas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Aviapaštas.

1903 m., atsiradus lėktuvams, iškart buvo susidomėta pašto siuntų gabenimu jais. XX a. aviapaštas tapo pagrindine priemone siunčiant korespondencijas ir siuntinius.

Raketų paštas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Raketų paštas.

Nuo XX a. 4 dešimtmečio, kai kuriose valstybėse bandyta paštą gabenti raketomis.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Žr. straipnį Gline (1996), taip pat trumpą Blanšaro biografiją Archyvuota kopija 2016-06-10 iš Wayback Machine projekto. svetainėje «U.S. Centennial of Flight». Archyvuota kopija 2005-07-08 iš Wayback Machine projekto.
  2. Duomenys iš JAV pašto tarnybos

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]