Vytautas Čėsna (1922)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Vytautas Čėsna (1922 m. vasario 11 d. Bardauskų kaime, Vilkaviškio apsk.1945 m. balandžio 29 d. Vokietijoje) – Lietuvos poetas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mokėsi Bardauskų pradinėje mokykloje ir Vilkaviškio gimnazijoje, patarojoje tuo metu savo kūrybinę veiklą pradėjo poetai Kazys Bradūnas ir Julija Švabaitė. V.Čėsna buvo aktyvus Ateitininkų organizacijos narys, savo eilėraščius spausdino katalikiškos krypties moksleivių žurnale „Ateities spinduliai“. 1940 m. jo kūrybą Bernardas Brazdžionis įtraukė į perspektyvių jaunųjų Lietuvos poetų antologiją „Pirmieji žingsniai“. Raudonajai armijai užėmus šalį, buvo trumpam suimtas. Poezijos kūrinius spausdino ir nacių okupacijos metais.

Antrojo pasaulinio karo pabaigoje, artėjant frontui, traukėsi į Vakarus. Prie Stolpo vokiečių buvo priverstas kasti apkasus. Vėliau bėglius pavijo Raudonoji armija ir Vyt.Čėsna buvo mobilizuotas į ją. Žuvo maždaug 80 km į vakarus nuo Noibrandenburgo, palaidojimo vieta nežinoma.

Vytauto Čėsnos kūrybinis palikimas išblaškytas. Dalį iš giminių ir spaudos surinko rašytojas Justinas Sajauskas, dalis eilėraščių pateko pas Joną Juškaitį. Poetinių kūrinių rinktinę ruošiamasi paskelbti.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]