Vikipedijos aptarimas:Naudingi resursai/Germanų problema

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Straipsnis yra ciklo Etnoso problema, Baltų problema, Germanų problema, Slavų problema... dalis ir reikalauja atidaus etnologo, socialinės psichologijos, politologo... dėmesio. Nemėgstu anonimiškumo - yra siūloma - Kieno? Ši savaitė angliškoje wikipedijoje - etnologijos -ten šios problemos visu stiprumu sprendžiamos. Kad taip mums kokį mėnesį paplušėjus. Yra problemų su iškiliais Skandinavais Turbo

Žavus stereotipų rinkinys, dalis apie slavų - germanų santykius yra tik labai ribotas point of view. "Germanų pasaulis integruojasi ekonomine ir karine prasme" yra neteisybė visiška, germanai germaniškumo požymiu niekur nesiintegruoja. "Germanų etnosas anglo-saksiškąja prasme" yra tikras šedevras - joks germanų etnosas neegzistuoja, o jei kada ir egzistavo tai tik nacių galvose. Pats rinkinukas tiek pat prasmingas kaip "indoeuropiečiai anglo-saksiškąja prasme" arba "baltieji anglo-saksiškąja prasme". Apibendrinant - gal kokį sakinį kitą iš čia būtų galima perkelti į "Germanai", visa kita nepagrįsti stereotipų rinkinėliai ir publicistiniai apibendrinimai. Dirgela 12:11, 26 Vasario 2006 (EET)
p Dirgėla -kiekviena Jūsų kaip specialisto pastaba šiai serijai yra itin svarbi, vertinga, kaip ir itin kietas (kuris dėl susiklosčiusių žinomų aplinkybių nėra ir bičiuliškas)oponavimas - už kurį dėkoju, nes be jo, neįmanoma tam tikras kokybės lygmuo. Bandysiu pasiaiškinti - 1. Vidinis savęs identifikavimas ten kaip 'germanai kalbų, istorijos giminingumas' visgi yra irgi gajus, o kraštutinė apraiška (menka), matyt, neopagoniškuose judėjimuose. 1991 m. vykęs Danijoje referendumas dėl įsijungimo į ES buvo oponuojamas vietininkiškumo požymiais: "mes danai nuo seno", o kontroponuojama tam - būtent, ir germanų vienybės idėja. Anglo-saksai yra svarbi germanų etninės grupės (žr. etnoso definiciją - opozicija tautai) dalis, vienijanti jų europinę dalį su amerikietiškąja išeivija. Manyčiau, kad tai nemenkas tradicinių sąjungininkų (UK-USA) bendrumo pagrindas (netgi CIA ir MI lygyje), kurį reikia paminėti. Kita vertus, sutinku, kad jo pabrėžimas, nesudėliojus kitų akcentų - interesų bendrumo etc. iš ties pakabino tai ore ir padarė patogiu taikiniu apšaudymui - tuo yra ir slidūs socialinės psichologijos metmenys, jei nesupinti su ekonominiais intersų vienovės, pragmatikos faktoriais. Atkreipsiu dėmesį į definicijų preciziškumą, ir būčiau dėkingas, jei nurodytumėte tą vieną kitą sakinuką, kuris yra jau tinkamo lygio. Kaip straipsnį tobulinti - suku galvą...Siūlau atkreipti dėmesį į filosofų bei sociologų žurnale "Problemose" skelbtą medžiagą sąvokos nacionalinis chrakteris klausimu. Kita vertus, labai teisinga pastaba - per TV...peršami stereotipai ir štampai, publicistiniai, netgi populistiniai dalykai, yra būtent, verti kuo gilesnio dėmesio, išvilkimo į dienos šviesą ir enciklopedinių taiklių pastebėjimų -dėkui, prisiminiau vieną patobulinimą ir pastabą Turbo 13:30, 26 Vasario 2006 (EET)


pabrėžus socialinės psichologijos problematiką - tai labiau atsiejus nuo politologijos atrodo apibrėžčiau ir aiškiau. Problemas sukuria aplinkybės ir labai konkretūs žmonės - poltikai, kariškiai - todėl juos verta minėti drauge ir su tais kurie suartina tautas, nors geriau sutvarkius būtų -nuoroda į juos. Pagarbiai Turbo 19:18, 26 Vasario 2006 (EET)

Germanams aktualūs pvz. turkų emigrantai, o baltams, slavams - ne, nes į čia dabar niekas nesiveržia, todėl II sakinys atspindi ir specifiką. Turbo 16:45, 6 Kovo 2006 (EET)


Iš esmės pritariu Dirgėlos pozicijai: straipsnis yra štampų rinkinys. Be to:

  1. tekstas visiškai žalias, parašytas naiviojo romantizmo dvasia;
  2. nesutvarkyta pavardžių rašyba;
  3. germanų sąvoka labai toli nuo kitose Vikipedijose pateikto germanų suvokimo;
  4. "Germanai", galima sakyti, dar kaip ir nėra, tad nėra prie ko ir jungti;
  5. nemanau, kad tokie tekstai apskritai yra enciklopedijos objektas.

Turbo turėtų atsižvelgti į tai, kad enciklopedija yra ne publicistinis tinklapis ir ne diskusijų klubas. Konsultantas 19:52, 26 Vasario 2006 (EET)


atrodo, kad 19:18 keitimu atsižvelgęs į taiklų Dirgėlos pastebėjimą pateikiau istorinę germanų samparatos kaitą. Kaipgi aš apsiėjau be valkirijų - negi dėl naivumo. Germani yra neretai vartojama sąvoka piliečių komunikavime, todėl tai yra ir etnologijos ir socialinės psichologijos objektu, Pabandykite rašyti enciklopedijai be štampų (klasikinių) - nusistovėjusių nuostatų su inovacijomis - oj kaip tas pats Dirgela pavanos. Vikipedijos patirtis rodo, kad daugelyje straipsnių judama tobulėjimo kryptimi - primena forumą. Enciklopedija kuriama ir del 'publicity'.

Labai, labai svarbu gerai įsigilinti į pamatines Vikipedijos nuostatas...

Kas nėra Vikipedija.

Gaila, labai gaila, netgi labai labai gaila, kad jos suformuluotos pernelyg abstrakčiai, ir todėl jas itin sunku suprasti ir taikyti praktikoje :( nors buvo siekta paprastumo ir aiškumo...

labai gaila.. - Om 21:35, 26 Vasario 2006 (EET)


  • Vikipedija nekuria teorijų, o tik jas aprašo. Joje neaprašomos naujos teorijos, modeliai, koncepcijos, metodai, kuriamos sąvokos. Tam skiriami mokslo leidiniai. Vikipedijoje vengiama teiginių, kurių teisingumo neįmanoma patikrinti, taip pat spėliojimų, hipotezių. Tiesa, jos gali būti pateikiamos, bet jos neturi sudaryti atskiro straipsnio esmės, nebent tai pagrindžiama atitinkamo mokslo argumentais, aktualijomis. (Pagalba:Kas nėra Vikipedija). Kol kas čia matau tik vieno vartotojo kuriamą teoriją, besiremiančią teiginiais, kurių teisingumo neįmanoma patikrinti, spėlionėmis ir hipotezėmis. Vikipediją jis mato kaip jo asmeninę teoriją tobulinti padedantį mechanizmą. Dirgela 06:11, 27 Vasario 2006 (EET)
Analizė - Aptarimas:Germanų problema/Analizė. Dirgela 22:14, 4 Kovo 2006 (EET)

į naud.resursus?[redaguoti vikitekstą]

Mėnesis nuo paskelbimo beviltišku praėjo, gal jau keliam į naudingus resursus? knutux 09:11, 12 Balandžio 2006 (EEST)

Taip, manau metas. Dirgela 20:27, 12 Balandžio 2006 (EEST)