Vidutinis tankas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Amerikiečių vidutinis tankas M48A1 Patton

Vidutinis tankas (angl. medium tank; angl. средний танк) – tankas, dydžiu ir galia tarpinis tarp lengvųjų ir sunkiųjų tankų. Vėliau vidutinius tankus pakeitė pagrindiniai koviniai tankai. Pagal Tarybų Sąjungoje tarpukaryje priimtą tankų klasifikaciją vidutiniais tankais laikyti tankai, kurių masė neviršijo 30 t, vėliau – 40 t.[1].

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis tankas, kuris buvo pavadintas vidutiniu tanku buvo Pirmojo pasaulinio karo laikų britų tankas Mark A Whippet.

Vidutinių tankų doktrina susiformavo tarpukario metais. Vidutiniai tankai egzistavo ilgiau nei supersunkieji ir sunkieji tankai, bet juos irgi išstūmė pagrindiniai koviniai tankai.

Pasauliniai karai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dažniausias JAV tankų dalinių tankas M4 Sherman.

Tarpukario vidutiniai tankai buvo britų Vickers Medium Mark II ir tarybinis daugiabokštis T-28. Artėjant Antrajam pasauliniam karui britai nustojo naudoti terminą vidutinis tankas, nes perėjo prie naujos kreiserinių ir pėstininkų tankų doktrinos, kur pavadinimai nusakė jų funkcijas..

Dalis vidutinių tankų buvo labiau skirti kovai su pėstininkais, pvz., Antrojo pasaulinio karo trumpavamzdžiai Panzer IV ir amerikiečių tankai M4 Sherman. Kiti buvo labiau pritaikyti kovai su tankais, jie buvo ginkluoti ilgavamzdėmis patrankomis su dideliu sviedinio greičiu. Prancūzų kavalerijos tankai (pranc. Chars de Cavalerie) SOMUA S-35 pasižymėjo ir dideliu greičiu. Jie atitiko kitų šalių vidutinius tankus.

Tarybiniai tankų konstruktoriai, konstruodami tankus, kurie turėjo pakeisti BT serijos tankus, suderino puikų judrumą ir pravažumą su storais nuolaidžiais šarvais bei tuo metu išskirtinio kalibro (76 mm) ilgavamzde patranka. Taip atsirado vidutinis tankas T-34, kuris sukrėtė į TSRS įsiveržusį vermachtą. Blickrygo, pirmą kartą realizuoto vokiečių, patirtis pasireiškė tuo, kad imta formuoti vieni kitus palaikančių vidutinių tankų ir motorizuotųjų pėstininkų junginius. Britų požiūris, kad reikalingi pėstininkų ir kreiseriniai tankai paseno.

TSRS ir JAV išnaudojo savo galimybes gaminti gerai subalansuotus vidutinius tankus dideliais kiekiais – per karą buvo pagaminta apie 57 tūkst. T-34 ir 49 tūkst. M4 Sherman.


Šaltasis karas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karo metu ir išsyk po jo lengvųjų tankų vaidmenį vis labiau perėmė pigesni šarvuočiai (ginkluoti patrankomis, specializuoti žvalgybiniai ir pan.). Sunkieji tankai Antrajame pasauliniame kare varžėsi savo šarvuotumu ir patrankų galia, bet jų funkcijas pokaryje perėmė vis galingesni vidutiniai tankai bei pigios savaeigės. Sėkmingu jų priešu tapo PTVR, kurios iš dalies perėmė ir kovos su priešo tankais funkcijas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Сост.: Б. А. Курков, В. И. Мураховский, Б. С. Сафонов и др. Средний танк // Основные боевые танки / Под ред. Б. С. Сафонова, В. И. Мураховского. – М.: Изд. компания «Арсенал-пресс», при участии торг. дома «Радуга» (Украина), 1993. – С. 173. – 191 с. – ISBN 5-85139-004-2