Surinamo indai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Surinamo indai
Surinamo indės (~1910 m.)
Surinamo indės (~1910 m.)
Gyventojų skaičius >150 tūkst.
Populiacija šalyse Surinamo vėliava Surinamas: 148 tūkst.
Nyderlandų vėliava Nyderlandai: ?
Kalba (-os) Karibų hindustani, srnantongo, olandų, anglų, kt. indų kalbos
Religijos hinduizmas, t. p. islamas, krikščionybė
Giminingos etninės grupės indai (hindustani, bhodžpuriai, avadhiai ir kt.), Karibų indai (ypač Gajanos indai), surinamiečiai
Vikiteka: Surinamo indai

Surinamo indai (ol. Hindoestanen) – tautinė bendruomenė, susiklosčiusi Suriname iš indų, 18731916 m. atgabentų į darbus plantacijose. Jie sudaro beveik trečdalį šalies gyventojų ir yra gausiausia tautinė bendrija Suriname. Taip pat gyvena išeivijoje Nyderlanduose. Šneka vietine hindustani kalbos tarme (Karibų hindi), kitomis indų kalbomis, taip pat angliškai bei vietinėmis olandų ir srnantongo kalbomis. Apie 3/4 – hinduistai, kiti – musulmonai-sunitai, nedidelė dalis – krikščionys (katalikai, protestantai). Gyvena daugiausia kaimiškose vietovėse šalies šiaurėje (Vanikos, Nikerio, Komeveino ap.) bei Paramaribe.

XIX a. antroje pusėje Olandų Suriname panaikinus vergiją, kolonija pritrūko darbo jėgos. 18701871 m. olandai pasirašė sutartį su Jungtine Karalyste dėl darbo jėgos įvežimo iš Britų Indijos. 1873 m. į kraštą atvyko pirmieji užverbuoti indų darbininkai (daugiausia iš dab. Utar Pradešo ir Biharo). Panašią sistemą britai taikė Gajanoje (žr. Gajanos indai). Pradžioje indai gabenti ir įdarbinti vergiškomis sąlygomis, kentėjo nuo ligų, bado, nepritekliaus, vėliau po 1870 m. susirūpinta jų gerove, pagerintos kelionės ir darbo sąlygos.

Ryšys su kitomis tautinėmis grupėmis ribotas, iš dalies išlikusi kastų sistema (nors palengva nyksta).[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Суринамцы-индопакистанцы,Энциклопедия «Народы и религии мира». Москва: Большая Российская Энциклопедия, 1999.