Stellastarr

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
stellastarr*

„stellastarr*“ koncerto metu Meksikoje 2008 m.
Biografija
KilmėJungtinės Amerikos Valstijos Niujorkas, JAV
ŽanraiIndie rock
post punk revival
Kūrinių kalbosanglų
Aktyvumo metai2000–dabar
Įrašų kompanijaTiswas
RCA/Sony
Bloated Wife
Nariai
Shawn Christensen
Amanda Tannen
Michael Jurin
Arthur Kremer

Stellastarr (stilizuojama kaip stellastarr*) yra amerikiečių indie rock grupė iš Niujorko, susikūrusi 2000 metais. Jos vokalistas Shawn Christensen taip pat yra filmų režisierius, kuris 2013 m. laimėjo „Oskarą“.[1]

Grupės sudėtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Shawn Christensen – vokalistas, ritmo gitaristas
  • Amanda Tannen – bosistė, pritariamoji vokalistė
  • Michael Jurin – gitaristas, pritariantis vokalistas
  • Arthur Kremer – būgnininkas, perkusistas, klavišininkas

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grupė susikūrė 2000 metais. Trys jos nariai – Shawn Christensen, Arthur Kremer ir Amanda Tannen susipažino Pratt institute Brukline (Niujorkas, JAV), kur studijavo menus ir dizainą, o vėliau prie jų prisijungė Michael Jurin, kuris persikraustė į Brukliną iš Filadelfijos, palikęs ankstesnę grupę „Charlotte's Funeral“.

Pirmasis stellastarr* pasirodymas įvyko 2000 m. liepos mėnesį. Susilaukusi pasisekimo grupė vėliau grojo kartu su The Killers, Jane's Addiction, The Raveonettes, Placebo ir Editors. Koncertavo JAV, Didžiojoje Britanijoje ir kt. Europos šalyse, Kanadoje, Meksikoje, Japonijoje.

Debiutinis albumas „stellastarr*“ pasirodė 2003 m., 2-asis „Harmonies for the Haunted“ išleistas 2005 m., 3-asis – „Civilized“ – 2009 m. Didžiausiais hitais tapo dainos „My Coco“, „Jenny“, „Sweet Troubled Soul“.

Kiti projektai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2010 m. grupės nariai paskelbė apie neapibrėžto laikotarpio pertrauką ir užsiėmė kitais projektais. Bosistė Amanda Tannen, kuri sukūrė trečiojo grupės albumo „Civilized“ viršelį, dirba grafikos dizainere. Gitaristas Michael Jurin groja Filadelfijos grupėje „The Midnight Sounds“ ir yra trumpametražinių filmų garso takelių kompozitorius, kuriantis po pseudonimu „Piano Belly“. Būgnininkas Arthur Kremer, kuris yra lietuvis, iš Lietuvos emigravęs į JAV, Filadelfiją, [2] dirba grafikos dizaineriu bei groja savo suburtoje grupėje „Dear Comrade“.

Universitete menus studijavęs grupės lyderis Shawn Christensen yra profesionalus dailininkas. Jis apipavidalino debiutinio grupės albumo „stellastarr*“ (2003 m.) vidinį voką, o jo apdovanojimus laimėję roko muzikantų portretai buvo eksponuoti įvairiose Niujorko galerijose bei publikuoti tokiuose žurnaluose kaip „New York Metropolis“ ar „The Village Voice“.[3] Grodamas grupėje, S. Christensen paraleliai įsisuko į kino industriją, tapęs filmų režisieriumi, scenaristu, prodiuseriu bei aktoriumi. Pirmasis jo režisuotas, prodiusuotas trumpametražinis filmas „Walter King“, kuriam jis parašė scenarijų ir suvaidino, debiutavo 2006 metais. 2011 m. pasirodė „Brink“, o 2012 m. – „Curfew“, kuris laimėjo Kino Akademijos „Oskarą[4] ir dar 42 įvairių pasaulio kino festivalių apdovanojimus kaip Geriausias trumpametražinis filmas. Šį filmą S. Christensen ne tik režisavo, bet ir prodiusavo, parašė jam scenarijų bei jame suvaidino, taip pat jam po pseudonimu „Goodnight Radio“ sukūrė dainą „Sophia, So Far“ (be jo paties, joje skamba ir Amanda Tannen bei Michael Jurin pritariamieji vokalai) bei planuoja išleisti visą albumą.[5]

Muzikantas taip pat parašė scenarijus filmams „Abduction“ (2011 m.), „Enter Nowhere“ (2011 m.) ir trumpametražiniam „Grandma's Not a Toaster“ (2013 m.). 2014 m. pasirodė pirmasis S. Christenseno režisuotas pilnametražinis filmas „Before I Disappear“, paremtas „Curfew“ scenarijumi. Jis buvo rodomas 10-yje kino festivalių („South by Southwest (SXSW)“, „Venecijos kino festivalyje“, „Hollywood Film Festival“ ir kt.) ir laimėjo 17 su juo susijusius apdovanojimus.

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Studijiniai albumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]