Stanley Milgram

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.


   Šį biografinį straipsnį reikėtų sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, prašome sutvarkyti šį straipsnį. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.
Priežastys, dėl kurių straipsnis laikomas nesutvarkytu, aiškinamos straipsnyje Nesutvarkyti straipsniai.

Stanley Milgram (adapt. Stenlis Milgramas, 1933 m. rugpjūčio 15 d. – 1984 m. gruodžio 20 d.) buvo socialinis psichologas Jeilio, Harvardo ir Niujorko universitetuose.

Harvarde jis atliko "mažo pasaulio eksperimentą", vėliau tapusį Šešių lygmenų ryšio (angl. Six degrees of separation) teorijos pagrindu, Jeilyje – jo vardu pavadintą, Milgramo eksperimentą. Pastarojo metu buvo tiriamas žmogaus paklusnumas autoritetui. Taip pat jis yra "artimo nepažįstamojo" sąvokos autorius.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Milgramas lankė psichologijos kursus, kai studijavo Queens koledže, kur 1954 m. įgijo politologijos bakalauro laipsnį. Jis kreipėsi į Harvardo universitetą dėl filosofijos daktaro laipsnio, bet buvo atmestas dėl išsilavinimo psichologijos srityje trūkumo. Jis buvo priimtas 1954 m. ir įgijo daktaro laipsnį 1960 m. Dėl kontroversiškojo Milgramo eksperimento Harvardo universitete jam nesuteikė profesoriaus pareigų Harvardo universitete, kur jis buvo tapęs asistentu, tačiau priėmė į Niujorko universitetą. Milgramo autoritetai, darę įtaką jo teorijoms, buvo psichologai Solomonas Aschas ir Gordonas Alportas. Paties milgramo idėjos darė įtaką vėlesniems psichologams, tarp jų ir Alanui Elmsui, kuris buvo jo pirmasis asistentas, atliekant paklusnumo eksperimentą. Milgramas mirė nuo infarkto 1984 m. gruodžio 20 d., būdamas 51 metų amžiaus, savo gimtajame Niujorko mieste.

Paklusnumas autoritetui[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Milgramo eksperimentas.

1963 m. Milgramas paskelbė savo eksperimento rezultatus straipsnyje „Paklusnumas: elgesio tyrimas“ (angl. „Behavioral Study of Obedience“). Milgramo stojimas į Amerikos psichologų asociaciją buvo svarstomas metus, nes buvo abejojama eksperimento etika, tačiau jis vis dėlto buvo priimtas. 1974 m. Milgramas išleido knygą „Paklusnumas autoritetui: eksperimentinis tyrimas“ (angl. „Obedience to Authority: An Experimental View“) ir gavo kasmetinį socialinės psichologijos apdovanojimą.

1976 sukurtas filmas apie paklusnumo eksperimentus: Dešimtas lygis (angl. The Tenth Level). Pats Milgramas įvardija save kaip filmo kūrėjų konsultantą. Filme rodomi išgalvoti incidentai, kurių nekilo tikrojo eksperimento metu. Dėl šios priežasties vėliau paklaustas apie filmą, Milgramas atsakė, kad nėra patenkintas rezultatu ir nenorėtų, kad jo pavardė būtų siejama su juo.

Mažo pasaulio fenomenas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šešių lygmenų ryšio idėja kilo iš Milgramo „mažo pasaulio eksperimento“ (angl. Small world experiment), kai 1967 m. buvo tirimos pažinčių grandinės Amerikoje. Eksperimento metu Milgramas išsiuntė keletą siuntinių 160-iai atsitiktinai parinktų žmonių gyvenančių Nebraskoje, prašydamas perduoti siuntinį draugui ar pažįstamam, kuris jų nuomonę priartintų siuntinį prie žmogaus, gyvenančio Bostone, kuriam jis adresuotas.

Laiške buvo nurodyta sąlyga: „Jeigu asmeniškai nepažįstate paskutinio žmogaus, kuriam adresuotas siuntinys, nesistenkite tiesiogiai susisiekti su juo. Persiųskite šį siuntini žmogui, kurį pažįstate, kuris tikėtina, jog pažinos adresatą.“

Eksperimento rezultatas – išvada, jog nuo bet kurio kito žmogaus mus skiria ne daugiau, nei šeši kiti žmonės. Ši teorija pavadinta Šešių lygmenų ryšio (angl. Six Degrees of Separation).