Stanislavas Petrovas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Stanislavas Jevgrafovičius Petrovas
rus. Станислав Евграфович Петров
Gimė 1939 m. rugsėjo 7 d.
Vladivostokas, Primorės kraštas, Rusijos TFSR, TSRS
Mirė 2017 m. gegužės 19 d. (77 metai)
Friazinas, Maskvos sritis, Rusija
Veikla Rusijos karinių pajėgų papulkininkis, 1983 m. rugpjūčio 26 d. galimai sustabdęs prasidedantį trečiąjį pasaulinį karą.

Stanislavas Jevgrafovičius Petrovas (rus. Станислав Евграфович Петров; 1939 m. rugsėjo 7 d. – 2017 m. gegužės 19 d.) – Rusijos karinių pajėgų papulkininkis, 1983 m. rugsėjo 26 d. sustabdęs galimai prasidedantį Trečiąjį pasaulinį karą.

Jis tai padarė neperduodamas informacijos apie tariamai jau paleistas amerikietiškas balistines tarpkontinentines raketas, aukštesniems vadams, kurie turėjo įsakyti smogti atsakomąjį smūgį. Klaidingą informaciją, jog amerikiečiai atakuoja, jam pateikė sutrikusi kompiuterinė sistema. Ji teikė duomenis, jog viena po kitos leidžiamos amerikiečių balistinės raketos. Pagal turimus nurodymus, S. Petrovas turėjo perduoti informaciją aukščiau, kad būtų duotas įsakymas tuojau pat smogti atsakomąjį smūgį, tačiau intuicija jam sakė, jog kompiuterio duomenys klaidingi. Įtarimą kėlė tai, jog buvo paleista tik keletas raketų bei tai, jog jos visos buvo paleistos iš vieno taško.

Vėliau tarybiniai kariškiai yra tvirtinę, jog vienos sistemos teikiama informacija nėra pakankama iššauti atsakomąsias raketas, ir jog atsakomajam smūgiui buvo būtina gauti patvirtinimą iš kitų duomenų šaltinių. Vis dėlto ši istorija pati kelia abejonių, ar Petrovo budėjimo metu ir vietoje šių papildomų saugumo protokolų buvo laikomasi.

Petrovo sprendimą paleisti raketas būtų galėjęs sustabdyti tik generalinis sekretorius Jurijus Andropovas, jei jis tą būtų spėjęs padaryti per dešimtį jam skirtų minučių. Raketos būtų buvusios paleistos, jei per tas dešimtį minučių nebūtų pavykę susisiekti. Incidentas vyko per patį Šaltojo karo įkarštį.

Šis incidentas iki 1998 metų buvo slepiamas kaip karinė paslaptis. Tarybų Sąjungos karinė sistema nenubaudė įsakymo nevykdžiusio karininko, tačiau taip pat ir niekuo jo nepaskatino bei neapdovanojo. Jo iš pradžių daug žadanti kariškio karjera nutrūko, palaipsniui gaunant vis mažiau reikšmingus postus.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • «Тот, который не нажал». Двадцать с лишним лет назад Станислав Петров спас мир от термоядерной войны.
  • lenta.ru Награждение Станислава Петрова специальной премией.