Sadhus: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
S įtraukta Kategorija:Vienuolystė naudojant HotCat
Idioma-bot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.3) (robotas Pridedama: bg, ca, cs, de, en, eo, fa, fi, fr, it, ja, ka, mzn, nl, no, pa, pl, pt, ru, simple, sv, tr, uk, zh, zh-yue
Eilutė 9: Eilutė 9:
[[Kategorija:Vienuolystė]]
[[Kategorija:Vienuolystė]]


[[es:sadhu]]
[[bg:Садху]]
[[ca:Sadhu]]
[[cs:Sádhu]]
[[de:Sadhu]]
[[en:Sadhu]]
[[eo:Sadhuo]]
[[es:Sadhu]]
[[fa:مرتاض]]
[[fi:Sadhu]]
[[fr:Sâdhu]]
[[it:Sadhu]]
[[ja:サドゥー]]
[[ka:სადჰუ]]
[[mzn:مرتاض]]
[[nl:Sadhoe]]
[[no:Sadhu]]
[[pa:ਸਾਧ-ਸੰਤ]]
[[pl:Sadhu]]
[[pt:Sadhu]]
[[ru:Садху]]
[[simple:Sadhu]]
[[sv:Sadhu]]
[[tr:Sadu]]
[[uk:Садху]]
[[zh:苦行僧]]
[[zh-yue:苦行僧]]

01:15, 6 kovo 2013 versija

Sadhu Varanasyje

Sadhu (skr. साधु = IAST: sādhu – 'geras, šventas') arba sanjasinas – Indijos kultūroje – asketas, klaidžiojantis vienuolis. Tai ketvirtoji gyvenimo stadija (ašrama) indų tradicijoje, vadinama sanjasa. Sadhu tikslas – išsivadavimo (mokšos) pasiekimas meditacijos ir Brahmano kontempliacijos būdu. Dažnai sadhu tapatinami su jogais, tačiau ne visi jogai yra sadhu. Moterys, praktikuojančios atsiskyrėlišką gyvenimą, vadinamos sadhvi (skr. साध्वी = IAST: sādhvī).

Sadhu atsisako materialaus gyvenimo, turtų, palieka šeimą ir namus; jie gyvena iš išmaldos, būna prie šventyklų, olose, miškuose, atsideda maldai, meditacijai. Aplinkinių sadhu yra gerbiami, šelpiami. Sadhu praktika yra sutinkama visose 3 pagrindinėse hinduizmo atšakose – vaišnavizme, šaivizme ir šaktizme (pastarųjų sadhu nėra daug). Jų praktikos gan skirtingos: daug šaivų sadhu priklauso nuogiesiems sadhu, kurie vaikšto išsitepę kremavimo pelenais ir rūko kanapes (bhag). Vaišnavų sadhu paprastai rengiasi oranžiniais rūbais. Atsiskyrėliai skirstosi į daug bendruomenių, pagal savo praktikas. Dažnose bendruomenėse sadhu tampama tik po guru atliktos iniciacijos. Ją sudaro savo laidotuvių imitacija – žmogus netgi oficialiai paskelbiamas mirusiu.

Kumba Mela šventės metu šimtai tūkstančių sadhu iš visos Indijos susirenka į ritualinį maudymąsi Gangos upėje.