Egiptiečių hieroglifai: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Timas (aptarimas | indėlis)
Timas (aptarimas | indėlis)
Eilutė 29: Eilutė 29:


===Demotinis===
===Demotinis===
Demotinis (gr. Demotikos – liaudiškas, kitaip dar “populiarusis”). Tai egiptiečių rašto greitaraštė forma, kilusi iš hieratinio. Bet, jeigu hieratinį raštą gan nesunku paversti hieroglifais, o hieroglifus hieratiniu, tai hieratinį paversti demotiniu beveik neįmanoma. Kartais vienas hieroglifas gali atitikti grupę demotinio rašto simbolių ir avirkščiai. Vienas, tas pats, demotinio rašto simbolis turi labai daug reikšmių. Demotiniu raštu jau buvo rašoma tik eilutėmis iš kairės į dešinę. Naudojamas buvo administraciniams ir asmeniniams raštams, kai kurioms istorijoms ir, retu atveju, įrašams. Vėliausias žinomas demotinio teksto pavyzdys rastas Filajės šventykloje (apie [[V amžius|V]]-[[VI amžius|VI]] a. m. e.).
Demotinis (gr. Demotikos – liaudiškas, kitaip dar “populiarusis”). Tai egiptiečių rašto greitaraštė forma, kilusi iš hieratinio. Bet, jeigu hieratinį raštą gan nesunku paversti hieroglifais, o hieroglifus hieratiniu, tai hieratinį paversti demotiniu beveik neįmanoma. Kartais vienas hieroglifas gali atitikti grupę demotinio rašto simbolių ir avirkščiai. Vienas, tas pats, demotinio rašto simbolis turi labai daug reikšmių. Demotiniu raštu jau buvo rašoma tik eilutėmis iš kairės į dešinę. Naudojamas buvo administraciniams ir asmeniniams raštams, kai kurioms istorijoms ir, retu atveju, įrašams. Vėliausias žinomas demotinio teksto pavyzdys rastas Filės šventykloje (apie [[V amžius|V]]-[[VI amžius|VI]] a. m. e.).


== Atradimai ir iššifravimas ==
== Atradimai ir iššifravimas ==

19:11, 20 spalio 2008 versija

Egiptiečių hieroglifai
Egiptiečių hieroglifai
Tipas ideografinis
Naudojamas kalbose senovės egiptiečių kalba.
Rašymo kryptis iš kairės į dešinę / iš dešinės į kairę
Laikotarpis IV tūkst pr. m. e. - V a.
ISO 15924
Unicode
Genealogija
Kilmė Egiptiečių hieroglifai
Dukterinės sistemos Kušitų raštas, Sinajaus raštas (dalinė įtaka)

Senovės Egipto hieroglifai (sen. gr. ιερός, hieros: „šventas“; γλύφω, glyphō: „graviruoti/raižyti“; iš šio kilo ιερογλυφικα γράμματα, hieroglyphika grammata: „šventieji rašto ženklai“; egiptietiškai sš n mdw nṯr „Dievo žodžio raštas“) – seniausios egiptiečių rašto ženklai (rašmenys).

Istorija

Egiptiečių raštas atsirado IV tūks. pr.Kr. pabaigoje. Egiptiečiai rašydavo papiruse arba užrašus kaldavo ant akmens. Egiptiečių rašmenis „hieroglifais“ pavadino senovės graikai. Tai reiškia „šventi paveikslėliai“. Šių rašmenų senajame Egipte randama iš tiesų visur: tokiais įrašais išmargintos šventyklų sienos, kapai, statulos, laidojimo reikmenys. Taigi visa, kas „šventa“, Egipte yra „su paaiškinimais“.

Rašto rūšys buvo: hieroglifinis, hieratinis, demotinis.

Hieroglifinis

Senovės civilizacija: Senovės Egiptas
(Kemet)
kmmt
niwt

IstorijaValdovaiReligija
Menas: architektūra,
dailė, muzika, literatūra.
RaštasMokslasKalendorius

Hieroglifinis (iš graikų kalbos hieras-šventas + glyphe- raižinys) raštas susideda iš daugelio paveiksliukų, raižinių, reiškiančių ištisas sąvokas, žodžius, veiksmus ar garsus. Dažniausiai hieroglifai buvo gan aiškiai užrašyti, bet tai priklausė nuo jų dydžio, laiko, skirto jiems rašyti ir kitų faktorių.

Buvo rašoma eilutėmis arba stulpeliais iš kairės į dešinę arba iš dešinės į kairę ant šventyklų, sienų, baldų, statulų, papiruso, sarkofagų, karstų, laidojimo vietose, piramidėse ir kitur. Galėjo būti išraižomi kietame paviršiuje ar parašyti rašalu.

Laikui bėgant, juos imta naudoti tik religiniams tekstams šventyklose užrašyti arba kai kuriose laidojimo vietose. Hieroglifai Egipte buvo naudojami nuo Senovės iki 396 m. kai paskutinis tekstas buvo užrašytas hieroglifais Izidės šventykloje Filės saloje.

Hieratinis

(graikiškai hieratikos – žynių, dvasininkų) raštas susidarė maždaug XIX a. pr. m. e. Egipte. Hieroglifai supaprastinti, todėl raštas tapo paprastesnis, greitesnis, ir rašoma tik ranka. Naudojamas administraciniams tekstams, susirašinėjimui, religiniams išminties tekstams. 25/26 dinastijų metu apribotas tik religiniams tekstams. Dažniausiai buvo rašoma naudojant raudoną teptuką ant papiruso.

Galima buvo rašyti ir stulpeliais ir eilutėm, tačiau tik iš kairės į dešinę. Hieratinis raštas nepakeitė hieroglifų. Hieratinis buvo naudojamas, kai reikėdavo ką nors greitai užrašyti ir nebūdavo laiko tai daryti hieroglifais. Dažniausiai hieratinis buvo naudojamas administraciniuose raštuose, informacijai perduoti.

Demotinis

Demotinis (gr. Demotikos – liaudiškas, kitaip dar “populiarusis”). Tai egiptiečių rašto greitaraštė forma, kilusi iš hieratinio. Bet, jeigu hieratinį raštą gan nesunku paversti hieroglifais, o hieroglifus hieratiniu, tai hieratinį paversti demotiniu beveik neįmanoma. Kartais vienas hieroglifas gali atitikti grupę demotinio rašto simbolių ir avirkščiai. Vienas, tas pats, demotinio rašto simbolis turi labai daug reikšmių. Demotiniu raštu jau buvo rašoma tik eilutėmis iš kairės į dešinę. Naudojamas buvo administraciniams ir asmeniniams raštams, kai kurioms istorijoms ir, retu atveju, įrašams. Vėliausias žinomas demotinio teksto pavyzdys rastas Filės šventykloje (apie V-VI a. m. e.).

Atradimai ir iššifravimas

Egiptiečių raštą nebuvo lengva išmokti patiems egiptiečiams. Ilgą laiką nepavykdavo užmirštą raštą perskaityti ir Naujųjų laikų mokslininkams. Tik 1822 metais prancūzų mokslininkas Ž. F. Šampoljonas (Champollion) pagaliau iššifravo egiptiečių hieroglifus.

Šablonas:Link FA

Šablonas:Link FA

Šablonas:Link FA