Sokokės katė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Sokokės katė

Sokokės katė (angl. Sokoke) – trumpaplaukių kačių veislė. Šios katės gana retos, kaip atskira veislė pripažinta palyginti neseniai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šios katės kilusios iš Sokokės miško Kenijoje. Tai nemažas, izoliuotas masyvas, todėl jame gyvena daug neįprastų gyvūnų rūšių. Yra žinoma, jog XXa. netoli šio miško gyveno britų pora, kuri pastebėjo neįprastas laukines kates. Jos skyrėsi nuo Didžiojoje Britanijoje auginamų kačių, nes išvaizda priminė mažyčius gepardus: jų kojos ir kūnas buvo ilgesni, ausys ir akys labai didelės.

Britų pora pasigavo katiną ir katytę bei pradėjo juos laikyti namuose. Katės nesiveržė atgal į mišką, tačiau kiaurą dieną karstėsi po medžius, medžiojo vabzdžius, o vakarais rupšnodavo žolę.

Vėliau dvi Sokokės katės buvo nuvežtos į Daniją, kur pradėta rūpintis naujos veislės pripažinimu. Ir šiandien veislininkai atsiveža šių kačių tiesiai iš Kenijos.

1983 m. veislė buvo preliminariai pripažinta, jai suteiktas Afrikos trumpaplaukės pavadinimas. 1992 m. veislė galutinai pripažinta ir pavadinta dabartiniu vardu – Sokokės katės.

Charakteris[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sokokės katės ilgus metus gyveno miškuose, todėl išsaugojo orumą bei savarankiškumą. Savininkams paprastai reikia užsitarnauti katės pasitikėjimą.

Tai judrios, protingos ir žaismingos katės. Nebijo lietaus. Puikiai plaukioja, gaudo žuvį. Mėgsta bendrauti, gerai jaučiasi su žmonėmis ir šunimis. Gali gyventi kambaryje, tačiau geriau jaučiasi sode.

Fizinės savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sokokės katės – vidutinio dydžio. Kūnas raumeningas, lankstus, krūtinė plati. Kojos ilgos ir lieknos, letenos ovalios. Uodega vidutini ilgio, smaili. Stambių kaulų, todėl šios katės gana sunkios.

Galva gana nedidelė, nosis tiesi, smakras tvirtas. Ausys vidutinio dydžio, apskritais galiukais, aukštai ant viršugalvio. Akys migdolo arba elipsės formos.

Plaukas labai trumpas, kailis žvilgus, glotnus. Beveik nėra poplaukio. Sokokės katės būna tik marmuro piešinio. Akys – gintarinės arba šviesiai žalios.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen. Kačių enciklopedija, vert. Danguolė Žalytė. Vilnius: Aktėja, 2002.