Seradas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
     Serado regionas žemėlapyje
Tipiškas Serado kraštovaizdis Pireneušo valstybiniame parke (Gojaso valstija)

Seradas (port. Cerrado „uždaras“) – gamtinis regionas centro pietryčių Brazilijoje. Apima 1 910 037 km² plotą.

Geografija ir klimatas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Randasi tarp Amazonijos šiaurėje ir vakaruose, Kaatingos šiaurės rytuose, Atlanto miškų vakaruose ir Gran Čiako pietuose. Apima Brazilijos plokščiakalnį. Seradą dengia vešli tropinė savana su galeriniais miškais upių pakrantėse. I vakarus nuo Serado yra Pantanalio šlapynių regionas.

Serado klimatas karštas, dalinai drėgnas, su ryškiu kritulių sezoniškumu. Metinis kritulių kiekis 800–1600 mm, drėgnasis laikotarpis trunka nuo lapkričio iki balandžio.

Augalija ir gyvūnija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Serade auga ~10 tūkst. induočių augalų. Būdinga aukštažolė savana su dygių krūmų ir medžių sąžalynais. Regione suskaičiuotos 180 roplių, 113 varliagyvių, 837 paukščių, 195 žinduolių rūšys. Taip pat daugybė vabzdžių, iš kurių pastebimiausi termitai ir lapgraužės skruzdės. Tarp žinduolių čia gyvena jaguarai, pampiniai elniai, didžiosios mazamos, lyguminiai tapyrai, didžiosios skruzdėdos, ocelotai, didieji šarvuočiai, pumos, jaguarundžiai, karčiuotieji vilkai, yra beždžionių (kapucinų, staugūnų, marmozečių). Tarp paukščių gyvena paprastieji nandai, kuoduotosios kariamos ir kiti.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]