Rurouni Kenshin

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Rurouni Kenshin
Žanras Veiksmo, nuotykių komedija, istorinė, romantinė drama
Manga
Autorius Nobuhiro Watsuki
Leidėjas Japonija Shueisha
Jungtinės Amerikos Valstijos Viz Media
Serializuota  Weekly Shōnen Jump
Leidimo metai 1994 m. balandžio 11 d. –
1999 m. lapkričio 4 d.
Tomų sk. 28
TV anime
Režisierius Kazuhiro Furuhashi
Studija Studio Gallop (1–66 epizodai)
Studio Deen (66–95 epizodai)
Kanalas Japonija Fuji TV, Animax, Studio 23
Rodymo laikotarpis 1996 m. sausio 10 d. –
1998 m. rugsėjo 8 d.
Serijų sk. 95
Filmas: Samurai X: Ishin shishi no requiem
Režisierius Hatsuki Tsuji
Studija Studio Gallop
Išleidimo data 1997 m. gruodžio 20 d.
Trukmė 90 min.
OVA

Rurouni Kenshin (jap. るろうに剣心 明治剣客浪漫譚 = Rurouni Kenshin: Meiji Kenkaku Romantan, liet. Klajoklis Kenšin: romantiška Meidži kardininko istorija) yra manga komiksai, sukurti Nobuhiro Vacuki, istoriškai sekantys ankstyvąjį Meidži laikotarpį, kartu atpasakojant ir išgalvotų veikėjų išgyvenimus. 1996 m. manga buvo adaptuota į televizijos anime serialą Samurajai X, kuris eteryje rodytas iki 1998 m. rugsėjo 8 d. Tai pat buvo išleista anime filmas, dvi OVA serijos, keletas lengvųjų romanų, videožaidimų ir trys vaidybiniai filmai.

2014 m. duomenimis, parduota per 70 mln. manga komiksų kopijų vnt.

Sandara[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kūrinį sudaro 6 OVA epizodai, kurių pirmuose keturiuose rodomas pagrindinio veikėjo Himuros Kenšino gyvenimas jaunystėje kovojant prieš Tokugavos šiogūnatą. Penktoji ir šeštoji OVA – kitokia serijų pabaigos versija, su kuria nesutinka pats kūrėjas Nobuhiro Vacuki. Serialą sudaro 95 penkios serijos, kurios skirstomos į 3 dalis: „Klajojantis samurajus“, „Legenda apie Kiotą“ ir „Meidžio eros pasakojimai“. Taip pat yra išleistas vienas filmas: „Samurajus X: giesmė Meidžio restauracijos patriotams“ (Samurai X: Ishin shishi no requiem).

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Priešistorė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Priešistorėje vaizduojamas mažas vaikas, kurį nuo mirties išgelbėja kovos menų žinovas Hiko Seidžiuro (Hiko Seijuro). Kiek paūgėjęs vaikinas negali ignoruoti Kiote bręstančių revoliucijos nuotaikų ir palieka savo mokytoją kautis dėl „geresnio pasaulio“. Visose pirmose 4 OVA dalyse Himuros galvoje vyksta didžiulis žudiko ir tyro vaiko vidinis konfliktas. Galų gale, po jo mylimosios Tomoe mirties (Kenšinas pats ją netyčia nužudė) jis prisiekia sau po revoliucijos daugiau niekada nebežudyti.

TV serialas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Serijos prasideda 11-taisiais Meidži eros metais (1878 m.). Serijose Kenšinas susipažįsta su Kamiya Kaoru, Sagara Sanosuke, Myojin Yahiko, Takani Megumi ir kitais.

Poistorė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ji vaizduojama 5 ir 6 OVA. 5-ojoje susirgusi Kaoru Jahikui pasakoja apie jos ir Kenšino praeitį. 6-ojoje vaizduojami paskutiniai Kenšino gyvenimo epizodai ir jo mirtis.

Veikėjų autentiškumas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dauguma „Rurouni Kenshin“ herojų turi savo prototipus. Kenšin – Gensai Kavakami, Sanosukė – Harada Sanosukė, Hadžimė Saito paliktas bene autentiškiausias. Atitinka tiek jo vardas ir pavardė, tiek ir slapyvardis (Fudžita Goro), kai dirbo policijai. Tiesa ir tai, kad jis dirbo Šinsengumi grupuotėje ir buvo 3-io būrio kapitonas. Įdomu tai, kad Sanosakio prototipas taip pat buvo Šinsengumi kapitonas.

Kitose medijose[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2011 m. birželio 28 d. buvo pranešta apie „Rurouni Kenshin“ adaptaciją vaidybinių filmų formoje. Kūrimą prodiusavo „Warner Bros.“, filmai pastatyti kino studijoje „Studio Swan“, juos režisavo Keishi Ōtomo. Pirmasis filmas „Rurouni Kenshin“ (liet. Klajoklis Kenšinas) Japonijoje pasirodė 2012 m. rugpjūčio 25 d. Kiti du jo tęsiniai „Didydis Kioto gaisras“ ((るろうに剣心 京都大火編 Kyoto Taika-hen) ir „Legendos pabaiga“ (るろうに剣心 伝説の最期編 Densetsu no Saigo-hen), atpasakojantys mangos Kioto sagą, išleisti 2014 m.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]