Rupert Murdoch

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Rupertas Merdokas

Keitas Rupertas Merdokas (angl. Keith Rupert Murdoch; g. 1931 m. kovo 11 d.) – australų kilmės amerikietis, tituluojamas stambiausiu pasaulyje žiniasklaidos magnatu. Jam priklauso žiniasklaidos grupė „News Corporation“.

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1956 m. susituokė su savo pirmąja žmona Patrisija Buker. Po dvejų metų jiems gimė pirmoji dukra Priudens Merdok. Ši santuoka iširo 1967 m.

Tais pačiais metas R. Merdokas susituokė su estų kilmės žurnaliste Ana Torv, kuri dirbo viename jam priklausančių leidinių Australijoje. Su šia moterimi magnatas susilaukė trijų vaikų: Elisabeth (g. 1968), Lachan (g. 1971), James (g. 1972). Su antrąja žmona jis išgyveno 31-erius metus, ir išsiskyrė 1999 m.

Praėjus trims savaitėms po skyrybų R. Merdokas, tuo metu 68-erių, vedė 32-erių kinę Vendi Deng. Ji tuo metu buvo viena iš „News Corporation“ valdytojų. 2001 m. pora susilaukė dukters Greis, 2003 m. – Klojos. Tris iš keturių suaugusių savo vaikų R. Merdokas apdovanojo kontroliniais jam priklausančių kompanijų paketais.

Žiniasklaidos imperija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

R. Merdoko tėvas buvo Australijos laikraščių leidėjas. R. Merdokas, baigęs Oksfordo universitetą, iki tėvo mirties 1952 m. dirbo Didžiosios Britanijos spaudoje.

Tuomet jis grįžo į Australiją vadovauti paveldėtam šeimyniniam verslui. Jis iškart pakeitė laikraščių redagavimo stilių: ėmė spausdinti daugiau gandų ir sporto naujienų, kad padidėtų leidinių skaitomumas. Nors tėvo verslo šaknys buvo įleistos tik Melburne, netrukus R. Merdokas išleido pirmąjį nacionalinį Australijos dienraštį.

Jo laikraščių imperija augo, kol XX a. 8 ir 9 dešimtmečiais jis perėmė įtakingų D. Britanijos leidinių „The Sun“ ir „The Times“ kontrolę.

1985 m. R. Merdokas išsikėlė į JAV ir tapo šios šalies piliečiu. Amerikoje jo imperija plėtėsi toliau: R. Merdokas įsigijo ir atgaivino laikraštį „New York Post“ ir žurnalą „New York Magazine“. Vėliau jis nusipirko kino studiją „20th Century Fox“.

1989 m. žiniasklaidos magnatas įkūrė palydovinę stotį, kurią vėliau pavadino „BSkyB“.

Titulai ir kontroversija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2009 m. įtakingas JAV žurnalas „Forbes“ įtraukė R. Merdoką į turtingiausiųjų planetos žmonių sąrašą. R. Merdokas patenka į 132-ąją vietą tarp 400 kitų pasaulio turtuolių. Jo korporacijos vertė siekia 30 mlrd. JAV dolerių. R. Merdokas 2009-aisiais pagal Forbes milijardierių sąrašą taip pat yra 37-asis pagal turtų dydį milijardierius JAV.

„Forbes“ įvertino R. Merdoką ir kitame sudarytame reitinge – Galingiausių, daugiausiai įtakos turinčių pasaulio žmonių sąraše. Jame R. Merdokas užima 7-ąją vietą iškart po JAV prezidento Barako Obamos, Kinijos prezidento Hu Dzintao, Rusijos ministro pirmininko Vladimiro Putino, JAV federalinio rezervo prezidento Beno B. Bernanko, „Google“ įkūrėjų Sergejaus Brino ir Lario Peidžo ir „Telmex“ korporacijos vadovo Karloso Slimo Helu.

2008 m. žurnalas „Time“ įvardino R. Merdoką kaip vieną iš 25-ių įtakingiausių asmenų interneto rinkoje.

R. Merdokas žiniasklaidoje ir visuomenėje vertinamas prieštaringai: jam yra mesta kaltinimų sugadinus orios ir skaidrios žiniasklaidos vardą ir tradicijas, krenta atsakomybė už tūkstančius atleistų darbuotojų skirtingose korporacijai priklausančiose kompanijose.

Vienas naujausių skandalų, į kuriuos įsivėlė R. Merdokas – jo kova su „Google“ korporacija. Google siekia paversti žiniasklaidos turinį prieinamą visiems skaitytojams. R. Merdokas, prieštaraudamas nemokamo žiniasklaidos turinio internete sampratai, siekia pašalinti savo leidinių turinį iš Google paieškos rezultatų.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vikicitatos

Wikiquote logo
Wikiquote logo