Rompopė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Rompopė

Rompopė (isp. rompope, licor de huevo) – egnogo tipo likeris, kurio pagrindiniai ingredientai yra kiaušiniai, pienas ir vanilė. Kiaušinių tryniai suteikia emulsintam gėrimui geltoną spalvą. Tai tradicinis gėrimas tokiose šalyse kaip Kosta Rika, Salvadoras ir ypač Meksika. Manoma, kad rompopės receptas buvo sukurtas Pueblos miesto vienuolynuose.

Žodis isp. rompope kilęs iš žodžio rompon, kuriuo vadino ispanišką egnogo variantą, atkeliavusį į Meksiką. Ispaniškajame variante alkoholinis ingredientas yra romas, tad ir abiejuose žodžiuose rom-pon ir rom-pope pirma šaknies dalis reiškia 'romas'.

Į rompopę receptūra panašus gėrimas yra isp. cola de mono ('beždžionės uodega'), skiriasi tuo, kad yra ne geltonas, o rudas, nes jam spalvą suteikia ne kiaušiniai, o kava. Visi kiti ingredientai sutampa.

Rompopė komerciškai gaminama visoje Meksikoje. Daug kur ji gaminama ir namuose pagal vietinius receptus. Gaminant tokią rompopę kartais dedami pekaninės karijos, migdolai, graikiniai riešutai, cinamonas, pušų sėklos, vanilė, žemuogės ir kt. Vietiniai gyventojai rompopę geria ne tik per šventes, bet ir šeimos renginiuose. Rompopė geriama ne tik kaip alkoholinis gėrimas, bet naudojama ir kaip desertų komponentas, patiekalų užpilas (topping). Komerciškai rompopė prieinama ir JAV, ypač valstijose palei sieną su Meksika.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Meksike moteris perka sniego kūgio desertą, ant kurio pardavėjas pila rompopę.

Rompopė yra vienas iš daugelio kiaušinių likerių, tradicinių šventinių gėrimų Europoje ir Amerikoje. Žinomiausi tokie gėrimai yra anglų egnogas, Nyderlandų advokatas. Angliškasis egnogas artimas tokiam senam patiekalui kaip posetas (angl. posset), kuris gaminamas karštą pieną sutraukinant vynu (pvz., cheresu). Kitas į rompopę panašus gėrimas yra amerikietiškas egnogas, kuris daromas su romu arba burbonu.

Ispanijoje tradiciškai buvo paplitę kiaušinių punšų receptai, kurie vėliau atkeliavo į Ispanijos kolonijas Amerikoje. Čia atsirado keli rompopės variantai, tačiau žinomiausia yra Meksikos rompopė, sukurta XVII a. Kelios komercinės Meksikos rompopės markės patenka ir į tarptautinę rinką.