Advokatas (likeris)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Taurė advokato

Advokatas (ol. Advocaat; Advocaatenborrel) – tradicinis olandų alkoholinis gėrimas, gaminamas iš kiaušinių, cukraus ir brendžio.[1]

Turtingas gėrimas pasižymi glotniu kremišku gardžiu ir panašus į egnogą. Šiame gėrime alkoholio standartiškai būna 14–20 tūrio procentų. Jį gaminant daromas trynių, aromatinių spiritų, cukraus (ar medaus), brendžio, vanilės ir, kartais, grietinėlės (ar sutirštinto pieno) mišinys.

Žinomi advokato gamintojai yra Bols, Cooymans, DeKuyper, Dwersteg, Jansen, Verpoorten, Warninks ir Warners.

Advokato butelis

Tipai ir vartojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tirštasis advokatas daugiausia parduodamas tik Nyderlandų ir Belgijos rinkose, nedideli kiekiai – Vokietijoje ir Austrijoje. Tirštasis advokatas dažniausiai valgomas šaukšteliu. Tirštajame advokate būna įdėta daug trynių, jį naudoja kaip vaflių garnyrą, kaip desertų (ledų, kiaušininių kremų ir pyragaičių) ingredientą. Tirštąjį advokatą dažnai patiekia plačiose taurėse su plakta grietinėle, o viršų pabarsto kakavos milteliais.

Skystasis advokatas eksportuojamas. Jo gamyboje naudojami ne vien tryniai, o tiek tryniai, tiek baltymai. Žinomiausias kokteilis su advokatu yra Snowball – tai advokato, gazuoto limonado ir, kartais, žaliosios citrinos sulčių (šios nėra būtinos) mišinys.

Dar vienas kokteilis yra Fluffy duck ('Pūkuotoji antis'), kurį gamina su romu. Labai populiarus gėrimas su advokatu yra Bombardino, šis gėrimas paplitęs Italijos slidinėjimo kurortuose, ypač Italijos Alpėse. Gaminamas maišant advokatą, brendį ir plaktą grietinėlę.[2]

Panašūs gėrimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lenkiškas analogas yra ajerkoniak (ir vok. Eier 'kiaušiniai' + pranc. Cognac), kurį gaminant vietoje brendžio naudoja degtinę (kas prieštarauja pavadinimui).

Panašūs likeriai yra Meksikos rompopė ir Kolumbijos sabachonas, juos gaminant naudojami tryniai ir vanilė. Kai kurie jų variantai gaunami dedant papildomų prieskonių.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Laura Halpin Rinsky; Glenn Rinsky (2009). The Pastry Chef's Companion: A Comprehensive Resource Guide for the Baking and Pastry Professional. Chichester: John Wiley & Sons. pp. 3. ISBN 0-470-00955-1. OCLC 173182689.{{cite book}}: CS1 priežiūra: multiple names: authors list (link)
  2. „Bombardino-Calimero recipe“. Bottle Bar blog. Nuoroda tikrinta 2014 m. sausio 21 d.