Raktinė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Raktinė (rus. ключница) – raktų dėklas, kuriame raktai laikomi ir nešiojami. Raktinės apsaugo ne tiek pačius raktus, kiek kišenę ar rankinuko turinį nuo raktų ryšulio. Taip pat raktinė apsaugo nuo raktų žvangėjimo.

Raktai būna susegti žiedu, o žiedas ar karabinas kartu su raktais gali būti paslėptas raktinės viduje. Kai kurios raktinės viduje turi kelis raktų žiedus ar karabinus. Raktinė uždaroma užsegant spraustuku ar užtrauktuku. Kai kurios raktinės jokio užsegimo mechanizmo neturi, raktai į jas būna įtraukiami ir laikosi įsispraudę tarp raktinės sienelių.

Raktinė paprastai būna vieno skyriaus. Kai kurios raktinės gali turėti kišenėles ar skyrelius monetoms ar banknotams. Dažniausiai gaminamos iš natūralios odos. Brangios raktinės gali būti pagamintos iš krokodilo ar rajos odos. Tokios raktinės būna prestižiniai aksesuarai, parodo savininko socialinę padėtį. Raktinės kaip madingi aksesuarai spalva, odos apdaila gali atitikti sezono mados tendencijas. Raktines gamina ir žinomos madas diktuojančios kompanijos, jos gali būti pažymėtos prekių ženklais, pvz., Chanel, Burberry ir kt.