Poncijus Pilotas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kristus prieš Pilotą, Mihály Munkácsy pvs. 1881

Poncijus Pilotas (lot. Pontius Pilatus) – romėnų Judėjos provincijos prefektas (prokuratorius, vietininkas) nuo 26 iki 36 mūsų eros metų.

Biografijos faktai iki paskyrimo į Judėją ir po to nėra žinomi. Pilotas minimas kaip gana nuožmus valdytojas, kuris vėliau buvo grąžintas į Romą už pernelyg griežtą elgesį su žydais.[1][2]

Šiais laikais Poncijus Pilotas labiausiai žinomas kaip žmogus, kuris, pasak krikščionių mokymo, vadovavo Jėzaus teismui. Visose keturiose evangelijose minima, kad pats Pilotas nebuvo labai nusiteikęs skirti Jėzui mirties bausmę ir padarė tai nenoriai, spaudžiamas minios ir žydų vyresnybės. Biblijoje minima scena, kur Pilotas iš anksto nusiplauna rankas, demonstratyviai parodydamas, kad nėra atsakingas už būsimą Jėzaus nukryžiavimą. Tačiau esama nuomonių, jog Pilotas turėjo pakankamai valdžios ir panorėjęs galėjo minios bei fariziejų spaudimo nepaisyti, tad nuostata nesikišti buvo ne priverstinis, o sąmoningas jo sprendimas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Miller, 49–50.
  2. Wise, Isaac Mayer (1880). History of the Hebrews' Second Commonwealth: With Special Reference to Its Literature, Culture, and the Origin of Rabbinism and Christianity. v. 41, v. 992. Bloch & co.