Plačiai užmerktos akys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Plačiai užmerktos akys

PavadinimasEyes Wide Shut
RežisieriusStanley Kubrick
Prodiuseris (-iai)Stanley Kubrick
Scenaristas (-ai)Stanley Kubrick
Frederic Raphael
VaidinaNicole Kidman
Tom Cruise
Sydney Pollack
Metai1999
ŽanrasDrama, siurrealizmas, erotika
Trukmė159 min.
Kalbaanglų
PlatintojasWarner Bros.
Biudžetas65 mln. JAV dol.[1]
Pajamos162,1 mln. JAV dol.[1]
IMDb įrašas

Plačiai užmerktos akys (angl. Eyes Wide Shut) – 1999 m. erotinė mistinė psichologinė drama, režisuota Stanley Kubrick. Tai paskutinis režisieriaus filmas, išleistas jau po jo mirties. Paplitusios dvi nuomonės: kad Kubrikas mirė vos pabaigęs jį redaguoti (oficiali „Warner Bros.“ pozicija), ir kad režisierius mirė nespėjęs pabaigti redaguoti ir filmas buvo išleistas nebaigtas ar bent jau ne taip baigtas, kaip jį norėtų matyti režisierius (dalis fanų ir kritikų).

Filmas remiasi austrų rašytojo Arthur Schnitzler 1926 m. novele „Sapnų novelė“ (angl. Traumnovelle).

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Plačiai užmerktos akys pasakoja apie jauną porą – perspektyvų gydytoją William Harford (Tom Cruise) ir jo žmoną Alice (Nicole Kidman). Viljamas iš seno draugo Niko atsitiktinai išgirsta apie ypatingus vakarėlius, kuriuose jis groja vargonais. Nick prasitaria ir apie slaptažodį, reikalingą norint ten patekti – Fidelio. Smalsumo vedinas, Tom Cruise veikėjas apsilanko nuošaliame name, kur vyksta vakarėlis, ir randa ten kažką panašaus į siurrealistinį kaukių balių, peraugantį į seksualinę orgiją. Randa ten ir Niką, užrištomis akimis grojantį vargonais. Paslaptinga moteris įspėja Viljamą kuo greičiau pasišalinti, kadangi jis yra dideliame pavojuje. Tačiau šis nepaklauso, ir jį greit demaskuoja: herojus nežino „vidinių namų slaptažodžio“. Vyresnysis liepia jam nusirengti, tačiau gydytoją išgelbėja ta pati anksčiau jį perspėjusi moteris. Prigąsdintas, kad tylėtų, jis paleidžiamas.

Vėliau Harfordas bando išsiaiškinti, kas tai buvo per renginys ir kas jame dalyvavo, tačiau dar labiau išsigąsta sužinojęs, kad jį gelbėjusi moteris iš vakarėlio rasta žuvusi.

Filme ne visada galima suprasti, kur veiksmas realus, o kur tik vaizduotė ar sapnas. Ši riba tarp sapno ir realybės yra dar neaiškesnė knygoje, pagal kurią pastatytos Plačiai užmerktos akys – Traumnovelle (autorius Arthur Schnitzler).

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vertinimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kontroversiškai vertinamas „Warner Bros.“ sprendimas „sušvelninti“ orgijos sceną, kompiuteriu įterpiant į ją daugiau skaitmeninių veikėjų, kurie dalinai užstotų sekso scenas. Tai buvo padaryta, nenorint gauti NC-17 („tik suaugusiems“) reitingo. Tačiau kritikai teigia, kad Kubrikui niekada nerūpėjo reitingai (pvz., „Prisukamas apelsinas“), o toks filmo keitimas jau keičia režisieriaus viziją, kaip turėjo atrodyti jo kūrinys.[reikalingas šaltinis]

Filmas ne kartą minėtas populiariojoje kultūroje – animaciniame seriale „The Simpsons“, Dan Brown knygoje „Da Vinčio kodas“ ir kitur. Taip pat, video žaidime Conker's Bad Fur Day, kuriame egzistuoja labai daug nuorodų į įvairius Kubriko filmus, slaptažodis į naktinį klubą yra Fidelio.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 „Eyes Wide Shut (1999)“. Box Office Mojo. Suarchyvuota iš originalo 2012-09-03. Nuoroda tikrinta 2014-12-24.