Pingsi

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pingsi
平溪
Laiko juosta: (UTC+8)
Valstybė Taivano vėliava Taivanas
Gyventojų (2014) 4 996
Plotas 71,34 km²
Tankumas (2014) 70 žm./km²
Tinklalapis www.pingxi.ntpc.gov.tw
Vikiteka Pingsi

Pingsi (kin. 平溪, pinyin: Píngxī; pe̍h-oē-jī: Pêng-khe) – vienas iš Sinbėjaus rajonų, esantis šiaurės Taivane. Svarbus akmens anglies kasybos centras XX a. Vystomas turizmas, veikia Taivano anglies gavybos muziejus. Kasmet vyksta kinų Kong Ming žibintų festivalis.[1]

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pingsi kraštovaizdis daugiausia kalvotas. Rajonas vakaruose ribojasi su kaimyniniais rajonais Sidži ir Šidingu, peituose su Pinglinu, rytuose ir šiaurės rytuose su Šuangsi bei Žuifangu. Šiaurėje rajonas ribojasi su Kilungo miestu. Rajono teritorijoje, Huo Šou Liao kalnuose (火燒寮山), išteka Kilungo upė, kai kur sudarydama krioklius.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pingsi buvo apgyvendintas, nors ir netankiai, dalinai dėl Japonijos okupacijos Taivane laikais vystytos kalnakasybos pramonės ir nutiesto geležinkelio. Po Antrojo pasaulinio karo akmens anglies atsargos išseko ir vietovę apėmė ekonominis nuosmukis, daug darbininkų liko be darbo.

2010 m. gruodžio 25 d. sukūrus naująjį Sinbėjaus miestą, Pingsi tapo vienu iš jo rajonų (区, ).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Prayers on a lantern from earth to heaven“. www.culture.tw. 2009-03-11. Suarchyvuotas originalas 2011-05-24. Nuoroda tikrinta 2010-01-16.