Sidži

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Sidži
汐止
Gyvenamieji namai
Laiko juosta: (UTC+8)
Valstybė Taivano vėliava Taivanas
Gyventojų (2013) 193 287
Plotas 71,2354 km²
Tankumas (2013) 2 713 žm./km²
Tinklalapis www.xizhi.ntpc.gov.tw
Vikiteka Sidži

Sidži (kin. 汐止, pinyin: Xìzhǐ; pe̍h-ōe-jī: Se̍k-chí) – vienas iš Sinbėjaus rajonų, esantis šiaurės Taivane. Čia įsikūrusios pagrindinės šalies elektronikos bendrovės: „Acer“, „Coiler“, „Lanner Electronics“ ir „DFI“.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sidži išsidėstęs prie Kilungo upės, tarp šalies sostinės Taipėjaus (vakaruose) ir Kilungo (rytuose). Ribojasi su šiais rajonais: pietuose su Šidingu, pietryčiuose su Pingsi ir šiaurės vakaruose su Vanli. Centrinė rajono dalis palei Kilungo upę tankiai apstatyta, tuo tarpu šiaurinėje ir pietinėje dalyse driekiasi miškingos kalvos, o šiaurės vakaruose Jangmingšano kalnai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kilungo upės slėnį pirmieji apgyvendino vietiniai ketagalanai. XVIII a. regioną pasiekė kinų naujakuriai. Jie vietovę, kuri tapo svarbiu keltų uostu, pavadino Shui Jiao Fan (kin. 水返脚, pažodžiui „Potvynio kilimas pasibaigia čia“) pavadinimu, nes potvynio vanduo pasiekdavo iki šios vietovės. Japonų valdymo laikais, 1920 m., gyvenvietei suteiktas Sidži (jap. しおとめ, Shiotome, 'Potvynių pabaiga') pavadinimas. Po Taivano teritorijos sugrąžinimo Taivano valdžiai Sidži sparčiai augo ir 1999 m. gavo didmiesčio (市, Shì) statusą. 2010 m. gruodžio 25 d. sukūrus naująjį Sinbėjaus miestą, Sidži tapo vienu iš jo rajonų (区, ).