Pilotė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vokietijos Karinių oro pajėgų pilotė (1962 m.)

Pilotė – kariška lengva vasarinė kepurė. Ypatinga tuo, kad nuimta nuo galvos ji nesunkiai suplojama iš šonų ir pakišama po antpečiu, už diržo ar sulenkiama dviguba ir įkišama į kišenę. Pilotės – būdinga kareivių, jaunimo organizacijų (skautų, pionierių ir kt.) uniformoms. Taip pat pilotės kartais yra moteriškos aprangos dalis[1].

Lietuviškas pavadinimas paimtas iš rus. пилотка (pilotka), o šis pavadinimas atsirado todėl, kad Pirmojo pasaulinio karo metu pilotės buvo karo lakūnų (pilotų) uniformos dalis.

Spėjama, kad pilotės atsirado iš škotiškos glengarry kepurės – keltiškos kepurės, kurią škotų kariai naudoja dar nuo viduramžių. Skiriasi tuo, kad neturi spurgos, tartano spalvų antsiuvo ir kitų priedų.

XX a. ketvirtą dešimtmetį pilotės tapo pagrindine Vermachto kepure. 1936–1939 m. Ispanijos pilietiniame kare kariaujančių pusių kareivius buvo galima skirti pagal piločių fasonus[2] . TSRS Raudonoji Armija pilotes ėmė naudoti prieš pat karą su Vokietija.


Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Moteriška kailinė pilotė Archyvuota kopija 2007-08-04 iš Wayback Machine projekto. Nuotrauka
  2. Пилотка с эмблемой бойца народной милиции Archyvuota kopija 2007-11-03 iš Wayback Machine projekto. Ispanijos respublikonų pilotė