Patrick Nagel

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Patrick Nagel
Gimė 1945 m. lapkričio 25 d.
Deitonas, Ohajas, JAV
Mirė 1984 m. vasario 4 d. (38 metai)
Santa Monika, Kalifornija, JAV
Tautybė amerikietis
Veikla menininkas
Sritis iliustracijos, tapyba
Alma mater California State University, Fullerton, Chouinard Art Institute

Patrick Nagel (1945 m. lapkričio 25 d. Deitone, Ohajuje, JAV1984 m. vasario 4 d. Santa Monikoje, JAV) – amerikiečių menininkas, iliustratorius. Labiausiai žinomas dėl savo art deco stiliaus iliustracijų, kurios yra paremtos paprastumu bei moters grožiu.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nagel 1945 m. gimė Deitone, Ohajo valstijoje, tačiau užaugo ir didžiąją savo gyvenimo dalį praleido Los Andžele. Tarnavo JAV kariuomenėje Vietname, parašiutininkų dalinyje.[1] Grįžęs baigė studijas universitete ir įgavo menų išsilavinimą.

1971 m. dirbo amerikiečių transliuotojui „ABC“ grafikos dizaineriu, kur kūrė įvairioms reklamoms bei žinių laidoms. Tais pačiais metais pradėjo dirbti ir kitoms garsioms kompanijoms bei žurnalams, kaip „IBM“, „MGM“„, Rolling Stone“, „Universal Studios“ ir kt. 1976 m. pradėjo kurti tuometiniam „Playboy“ žurnalui, kur jo darbai ir jis pats įgavo didžiulį populiarumą.

Kūrybos stilius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Nagel moters“ iliustracija ant anglų grupės „Duran Duran“ albumo „Rio“ viršelio. (1982 m.)

Nagel buvo įkvėptas japonų graviūrinių paveikslėlių, kur ypač pabrėžiamos tamsios linijos bei kontūrai ant paprasto fono. Visa tai jis pritaikė savo art deco stiliaus piešiniams.[2] Dažniausiai jis pradėdavo nuo modelio nuotraukos ir po to piešdamas iliustraciją vis šalindavo įvairias detales, kol galiausiai likdavo visiškas minimalizmas.

Didžiausią dalį kūrinių sudarė moters portretas – akcentuojamos akys, plaukai, burna, figūra. Iliustracijos ypač išgarsėjo populiariojoje kultūroje ir įgavo „Nagel moters“ vardą. Piešinius dar labiau išgarsinti padėjo sukurtas grupės „Duran Duran“ albumo „Rio“ viršelis.

Iliustracijoms pozavo įvairūs „Playboy“ merginų modeliai, kaip Cathy St. George, Tracy Vaccaro, Shannon Tweed ir kt.

Mirtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1984 m. vasario 4 d. Nagel dalyvavo trumpame labdaringame televizijos renginyje, po kurio jis buvo rastas negyvas savo automobilyje dėl širdies smūgio.[3]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Nagel: The Art of Patrick Nagel. New York: Methuen. ISBN 978-0-912383-36-1.
  2. The Life and Art of Patrick Nagel from ArtHistoryArchive.com
  3. UPI (1984 m. vasario 10 d). „Patrick Nagel Obituary“. The New York Times.