Pasta Okeanas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Pasta „Okeanas“ (rus. паста „Океан“; angl. paste „Okean“) – pastos konsistencijos maisto produktas, gaminamas iš vandenyno planktono vėžiagyvių. Ši pasta nėra krevečių pasta, kadangi krilio vėžiagyviai (Euphausiidae ir Bentheuphausiidae šeimos) priklauso Euphausiacea būriui, tuo tarpu krevetės priskiriamos Decapoda būriui.

Pasta naudojama kukuliams, apkepams, blyneliams (kaip faršas), salotoms ir pan. gaminti ar tiesiog yra tepama ant duonos.

100 g pastos „Okeanas“ energinė vertė yra 137 kkal, joje yra:

Pasta laikoma dietiniu produktu.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dėl medžioklės labai sumažėjus banginių kiekiui, banginių medžioklės pramonę ištiko krizė. Tarybų Sąjunga dalį pajėgumų perkėlė planktono žūklei. Stambaus vėžiagyvių planktono, vadinamo kriliu (angl. krill, rus. криль) kurį galima gaudyti specialiais planktoniniais tinklais, buvo pakankamai daug, kadangi praktiškai išnykus banginiams susidarė šio planktono perteklius vandenyno ekosistemose. Pramonine krilio žūkle užsiėmė TSRS ir Japonija.

Krilį laivai tiesiai vandenyne ėmė perdirbinėti į baltyminę pastą, kuri TSRS buvo pavadinta pasta „Okeanas“. Žlugus TSRS šios pastos gamybą tęsia Rusija[1][2].

Tarybiniais laikais Lietuvoje pasta „Okeanas“ buvo prekiaujama konservų dėžutėse. Tai buvo vieni pigiausių ir dažniausiai parduotuvėse pasitaikančių konservų.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Общероссийский классификатор продукции
  2. Общероссийский классификатор видов экономической деятельности, продукции и услуг (ОКДП)[neveikianti nuoroda]