Paprastasis poklius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Descurainia sophia
Paprastasis poklius (Descurainia sophia)
Paprastasis poklius (Descurainia sophia)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai
( Magnoliopsida)
Poklasis: Dilenijažiedžiai
( Dilleniidae)
Šeima: Bastutiniai
( Brassicaceae)
Gentis: Poklius
( Descurainia)
Rūšis: Paprastasis poklius
( Descurainia sophia)

Paprastasis poklius (Descurainia sophia) – bastutinių (Brassicaceae) šeimos poklių (Descurainia) genties augalų rūšis.

Žiedynaskekė, ir pradžių tanki, pusrutuliška, vėliau, vaisiams nokstant, ištįsta, praretėja. Žiedai maži. Taurėlapiai gelsvi, 4, išoriniai įdubę, vidiniai lygūs. Vainiklapiai tokio pat ilgio kaip taurelės lapeliai ar net už juos trumpesni, žalsvai geltoni. Kuokeliai 6, ilgesni už žiedlapius. Vaisius − iki 2,5 cm ilgio, labai siaura, kiek išlinkusi ankštara. Vaiskotis tokio pat ilgio kaip ir vaisius, beveik statmenas stiebui. Vaisiaus sąvaros su 3 gyslomis, ties sėklomis iškilusios. Stiebas status, šakotas. Lapai pražanginiai, pailgai elipsiški, du ar net tris kartus plunksniškai suskaldyti siauromis, pailgomis skiltelėmis. Labiau suskaldyti pamatiniai ir žemesni stiebo lapai. Vienmetis, rečiau žiemojantis žolinis augalas, apaugęs paprastais ir šakotais plaukeliais, dėl to pilko atspalvio.

Auga pakelėse, šiukšlynuose, griuvėsiuose, prie mūrinių tvorų, diendaržiuose. Mėgsta lengvas, azoto gausias dirvas, pakenčia druskingą dirvožemi. Žydi nuo gegužės iki spalio mėn.

Žiedus lanko smulkūs vabzdžiai. Dažna savidulka. Sėklos noksta ilgai. Augalas nuodingas. Viduramžiais buvo vertinamas kaip vaistažolė žaizdoms gydyti. Kaip piktžolė nepavojingas, lengvai išnaikinamas. Pokliaus pelenai yra gera trąša, turi salietros. Kaukazo gyventojai sėklas vartoja vietoj garstyčių.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rudenį žydintys augalai, Ramunėlė Jankevičienė, Živilė Lazdauskaitė, Vilnius, Mokslas, 1991, 32 psl.