Paprastasis burbulis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Trollius europaeus
Paprastasis burbulis (Trollius europaeus)
Paprastasis burbulis (Trollius europaeus)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai
( Magnoliopsida)
Poklasis: Vėdrynažiedžiai
( Ranunculidae)
Šeima: Vėdryniniai
( Ranunculaceae)
Gentis: Burbulis
( Trollius)
Rūšis: Paprastasis burbulis
( Trollius europaeus)

Paprastasis burbulis (Trollius europaeus) – vėdryninių (Ranunculaceae) šeimos augalų rūšis, vientelis burbulių genties atstovas Lietuvoje.

Daugiametis žolinis augalas su trumpu šakniastiebiu. Stiebas 15-90 cm aukščio, stačias, kartais viršutinė dalis šakota. Stiebo ir šakų viršūnėse išauga žiedai. Lapai plaštakiškai suskaldyti į 5 rombiškas skiltis, pliki, tamsiai žalia blizgančia viršutine ir kiek šviesesne apatine puse; pamatiniai ilgakočiai, stiebiniai su trumpais koteliais, o viršūniniai visai bekočiai. Ant ilgų žiedkočių, kurie žiedams peržydėjus ir vaisiams pribrendus beveik dvigubai pailgėja, išauga stambūs, aukso spalvos žiedai. Taurėlapių daug (10-30), geltoni, platūs, išlenkti, primena vainiklapius. Vainiklapių taip pat daug, jie trumpesni ir siauresni už taurėlapius, geltonai oranžiniai, prie pamato su atviromis nektaro duobutėmis. Sutelktinis vaisius rutuliškas, sudarytas iš daug skersai gyslotų lapavaisių, kurie atsidaro vidine siūle. Sėklos pailgos, juodos, blizgančios.

Paprastojo burbulio žiedas

Žydi gegužės – birželio mėn. Šiaurinėje Lietuvos dalyje gana dažnas, į pietus retėja, pietinėje dalyje labai retas. Auga šlapiose pievose, pelkių pakraščiuose, krūmynuose, pamiškėse, miško aikštelėse, drėgnuose, derlinguose dirvožemiuose.

Burbulis, kaip ir dauguma vėdryninių šeimos augalų, nuodingas. Dekoratyvinis. Tinka auginti parkuose, soduose, darželiuose, ypač gražiai atrodo tvenkinėlių pakrantėse.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pavasarį žydintys augalai, Živilė Lazdauskaitė, Vilnius, Mokslas, 1985, 84 psl.