Pereiti prie turinio

Orlaivių registracija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Junkers F 13 prototipo Herta registracijos numeris D-183 (1919 m. rugpjūčio 19 d., Vokietija)

Orlaivių registracija – tai specialių raidžių ir numerių derinys, rašomas ant visų orlaivių šono, siekiant juos identifikuoti. Kariniai orlaiviai žymimi pagal kiekvienos šalies atskirai nustatomas taisykles - pvz. JAV - pagal uodegos kodą ir serijos numerį,[1] Lietuvoje - dviženkliu skaitmeniu (tarpukariu - triženkliu) pagal eilės numerį.

Tarptautinės civilinės aviacijos organizacijos Čikagos konvencija nustato, kad visi orlaiviai privalo būti registruoti nacionalinės aviacijos agentūros ir viso orlaivio naudojimo metu turėti registracijos dokumentus. Kai kurios nacionalinės agentūros reikalauja, kad specialioje orlaivio fiuzeliažo vietoje ant nedegančios lentelės būtų pažymėtas registracijos numeris – tai siekiama, kad avarijos ar kitų panašių įvykių metu būtų lengviau atpažinti orlaivį.

Nors kiekvienas orlaivis žymimas atskiru numeriu, paprastai egzistuoja galimybė numerius keisti. Tai gali būti daroma, kai orlaivis parduodamas, sunaikinamas ar sandėliuojamas. Taip pat orlaivių registracijos numeris gali keistis dėl naujų savininkų, registracijos teisės ar esant kitoms panašioms situacijoms. Lietuvos Respublikos teisės aktai leidžia keisti orlaivio registracijos numerius nenurodant priežasties.

Orlaivių registracijos žymėjimas pasaulio valstybėse

Pirmieji pradėti orlaivių registracijos žymėjimai buvo pagal 1913 m. nustatytus aviacijos šaukinius. Iki 1919 m. šie šaukiniai buvo nustatyti visiems radijo signalų naudotojams, o ne atskiriems orlaiviams. Priėmus 1919 m. Paryžiaus oro navigacijos konvenciją registracija tapo privaloma visiems orlaiviams. Pagal šių metų susitarimą orlaivių žymėjimui buvo naudojamas nacionalinis valstybės indeksas, po kurio turėjo sekti brūkšnelis, keturios raidės ir tam tikra balsė.

Nuo 1927 m. civilinių orlaivių registraciją prižiūri Tarptautinė civilinės aviacijos organizacija. 1944 m. surengtoje Čikagos konvencijoje įtivrtinta nuostata, kad visi orlaiviai, besinaudojantys oro erdve, privalo būti registruoti, o registracijos numeris turi būti visuomet aiškiai matomas ant orlaivio šono.

Bendrosios aviacijos lėktuvas su registracija „G-KELS“ – raidė G reiškia, kad lėktuvas yra iš Jungtinės Karalystės.

Įprastai bendrosios aviacijos orlaivių žymėjimą sudaro 5 simboliai, atskirti brūkšneliu. Pirmais vienu-trimis simboliais koduojama registracijos šalis ar regionas. Kai kada šaleis ar regiono kodas apima ir pirmą simbolį už brūkšnelio. Po brūkšnelio esantys dar 2-4 simboliai nurodo orlaivio registracijos numerį nacionaliniame registre. Pavyzdžiui žymėjimas VT-ANG reiškia, kad orlaivis yra iš Indijos (VT raidės priklauso Indijos oro erdvei), trijų raidžių kombinacija „9XR“ nurodo registraciją Ruandoje, VQ-T – Terkso ir Kaikoso salose, F- Prancūzijoje, F-O – Martinikoje, visi JAV registruoti orlaiviai pradedami žymėti raide N, po jos seka nuo vieno iki penkių raidžių ir skaičių derinys. Kai kuriuos registracijos kodus naudoja kelios šapys - pavyzdžiui, raidžių kombinacija „HB“ ir Šveicarijos vėliava reiškia orlaivio registraciją Šveicarijoje, tačiau, jei kartu naudojama Lichtenšteino vėliava, – tada registracijos šalis – Lichtenšteinas.

Tam tikri žymėjimai skiriasi skirtingose šalyse ar skirtingiems orlaiviams. Lietuvoje registruotų orlaivių registracijos numeriai prasideda raidėmis „LY“. Dešimtąjame dešimtmetyje buvo taikoma praktika, kad trečioji orlaivio numerio raidė reiškė orlaivio tipą, pvz. – „O“ – oro balionas, „G“ – sklandytuvas, „H“ – sraigtasparnis, „X“ – eksperimentinis" (ultralengvasis). Vėliau šios taisyklės buvo atsisakyta ir orlaivių savininkai įgijo teisę rinktis pageidaujamą numerį iš laisvų kombinacijų.