Omar al-Bashir

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Omaras al-Baširas
arab. عمر البشير
Sudano prezidentas
Gimė 1944 m. sausio 1 d. (80 metų)
Hoš Banaga, Sudanas
Sudano prezidentas
Ėjo pareigas 1989 m. birželio 30 d. –
Ankstesnis Ahmed al-Mirghani
Partija Nacionalinis Kongresas
Vikiteka Omar al-Bashir

Generolas leitenantas Omaras Hasanas Ahmadas al-Baširas (arab. عمر حسن أحمد البشير = Omar Hassan Ahmad al-Bashir; g. 1944 m. sausio 1 d.) – dabartinis Sudano prezidentas. Būdamas brigadininku Sudano armijoje, 1989 m. surengė kruviną karinį perversmą ir paėmė valdžią.

2005 m. spalį al-Baširo vyriausybė derybomis užbaigė vieną iš ilgiausių ir kruviniausių karų XX a., Antrąjį Sudano pilietinį karą, ir suteikė ribotą autonomiją Pietų Sudanui. Tačiau tęsėsi smurtinis konfliktas Darfūre, per kurį žuvo tarp 200 000 ir 400 000 žmonių. Jo valdymo metu, šalyje susikūrė įvairios sukilėlių grupuotės ir Darfūre prasidėjo partizaninis karas. Dėl pilietinio karo 2,5 milijono žmonių neteko pastogės ir įsivyravo įtampa tarp Sudano ir Čado.

Al-Baširas - kontroversiška asmenybė tiek gimtinėję, tiek ir pasaulyje. 2008 m. liepos mėnesį, Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) apkaltino al-Baširą dėl genocido, nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų rengimo Darfūre. 2009 m. kovo mėnesį, teismas išdavė al-Baširo arešto orderį dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui, tačiau buvo nuspresta, jog nėra pakankamai įrodymų dėl genocido vykdymo. Tačiau, 2010 m. liepos 12 d. teismas nusprendė, kad iš tiesų yra pakankamai įrodymų, dėl genocido ir išdavė antrąjį orderį. Bet Sudano vyriausybė nevykdė teismo orderių. Al-Baširas yra pirmasis valstybės vadovas, kuriam kaltinimus pareiškė TBT. Teismo sprendimui pasipriešino Afrikos Sąjunga, Arabų Lyga, Neprisijungimo judėjimas, Kinija ir Rusija. Wikileaks paskelbė, jog Sudano prezidentas pasisavino 9 mlrd dolerių valstybinių lėšų.