Mulas (moneta)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Imperatoriaus Heraklėjo (valdžiusio 610–641 m.) solidas mulas – aversas ir reversas skirtingų metų. Nukaldintas 625-627 m.

Mulas (angl. mule) – moneta ar medalis, kurį kaldinant supainioti aversas ir reversas. Pvz., vienoje monetoje atspausti vienos monetos aversas ir kitos reversas. Mulus kartais nukaldina per klaidą, kartais – specialiai. Mulai labai vertinami kolekcionierių, jų kainos paprastai būna žymiai didesnės už paprastų, „nemuliškų“ monetų.

Vienas žinomiausių šių laikų mulų yra mulas, kurio aversas yra vadinamojo Sakagavėjos dolerio (angl. Sacagawea dollar, nominalas 1 JAV doleris), o reversas – Vašingtono valstijos 25 centų monetos. Moneta nukaldinta ant Sakagavėjos dolerio ruošinio. Pradžioje buvo manyta, kad šį mulą specialiai nukaldino kuris nors kalyklos darbuotojas, tačiau monetų kalykla oficialiai 2000 m. liepos mėn. patvirtino, kad mulas atsirado dėl tikros klaidos. Kaldinant monetas suskilo Sakagavėjos štampas, kurį per klaidą pakeitė Vašingtono valstijos centų štampu. Klaidą pastebėjo tik nukaldinus kelis tūkstančius monetų. Visos klaidingos monetos (mulai) buvo sunaikintos, tačiau kelios išliko. Vienas iš šių mulų buvo parduotas eBay aukcione už 41 295 JAV dolerius.

Kitas atvejis – 1967 m. buvo nukaldinta Naujosios Zelandijos 2 centų moneta, kurios aversas buvo Bahamų 5 centų monetos.