Aversas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Reversas)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Romos imperijos moneta; nuo to laiko nusistovėjusi tradicija averse vaizduoti portretą

Aversas ir jo antonimas reversas reiškia dvi monetos ar kokio kito dvipusio daikto (pvz., vėliavos, medalio) puses. Averse vaizduojamas valdovo atvaizdas, valstybės herbas ar kokia kita emblema. Reverse paprastai yra koks nors įrašas.

Senovės Graikijos monarchų monetose vienoje pusėje buvo vaizduojamas dievas arba deivė ir ši pusė vadinta aversu, tuo tarpu reverse buvo mažesnis karaliaus portretas. Daugelyje respublikų, pvz., Atėnų ar Korinto, vienoje monetos pusėje buvo vaizduojamas valstybės simbolis, kartais deivė, ir ši pusė laikyta aversu.

Situacija pasikeitė nuo Aleksandro Didžiojo monetų, kurios buvo kalamos ir ilgai po jo mirties. Užkariavęs Egiptą Aleksandras nurodė savo atvaizdą kalti averse kaip dievo - karaliaus, iš dalies taip tikėdamasis užsitikrinti egiptiečių ištikimybę, kurie savo ankstesnius valdovus faraonus laikė dievais. Vėlesnių helenistinių dinastijų valdovai taip pat kaldino savo portretus averse.

Situacija vėl pasikeitė Bizantijoje, kur Kristaus portretas vaizduotas averse, o mažesnis imperatoriaus portretas - reverse. Šio auksinių monetų stiliaus įvedimas Justiniano II laikais nuo 695 m. paskatino Islamo Kalifato kalifą Abd al-Malik, kuris anksčiau kopijavo Bizantijos monetų dizainą pakeisdamas krikščioniškuosius simbolius islamiškais, sukurti atskirą islamišką monetų tipą, kuriose ant abiejų monetos pusių buvo tik užrašai. Tokio tipo monetos musulmoniškuose kraštuose kaldintos iki pat moderniųjų laikų.

Vakarų monarchijose, sekant helenistine ir Romos imperijos tradicija, ant vienos monetos pusės buvo vaizduojamas valdovo portretas; ši pusė buvo laikoma aversu.