Molukų salos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Molukų salų geografinė padėtis

Molukai, Molukų salos (kolonijiniais laikais taip pat vadintos Prieskonių salomis) – Malajų salyno salų grupė tarp Sulavesio ir Naujosios Gvinėjos. Šiuo metu priklauso Indonezijai. Salos apima 74 505 km² plotą, kuriame gyvena 2,5 mln. (2010 m.) gyventojų.

Pavadinimas galbūt kilęs iš arabų kalbos Jazirat - al-Muluk („karalių žemė“), o VII a. kinai mini Miliku salas.

Geografija ir administracinis suskirstymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Molukų salos

Regiono sostinė yra Ambonas. Nuo 1950 iki 1999 m. buvo viena Molukų provincija, vėliau padalinta į Šiaurės Molukus (Maluku Utara) ir Molukus (Maluku, arba Pietų Molukus).

Svarbiausios pietinės grupės salos yra Ambonas, Seramas ir Buru, taip pat Bandos, Aru ir Tanimbaro salos; svarbiausios šiaurinės dalies salos yra Halmahera, Ternatė ir Sula.

Gyventojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gyventojai daugiausia malajai ir alfurai. Didelė krikščionių dalis (apie 33 %.) mažėja dėl didelės musulmonų imigracijos iš kitų Indonezijos dalių (transmigracijos politika).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis: Molukų istorija

Molukų salos nuo senų laikų vaidino svarbų vaidmenį Malajų salyno istorijoje, XV-XVIII a. tapdamos atskiru kultūriniu ir politiniu vienetu, kontroliavusiu prieskonių gamybą ir prekybą. Šis faktas iki dabar skatina salų gyventojų separatizmą.