Mečislovas Monkevičius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bajoriškas Lubicz herbas

Mečislovas Monkevičius, lenk. Meczyslaw Monkiewicz, angl. Mecislaus Monkiewicz (1877 m. lapkričio 1 d. Raseiniuose, Rusijos imperija1946 m. lapkričio 6 d. Port Ričmonde (Filadelfijos priemiestis), JAV) – Romos katalikų kunigas JAV.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kilęs iš bajoriškos Lubicz herbo giminės, motinos buvo auklėjamas lenkų patriotine ir katalikiška dvasia. Mokėsi Raseinių pradinėje mokykloje, vėliau Šiaulių gimnazijoje. Kartu su šeima persikėlė į Kuršo guberniją, kur M.Monkevičius baigė mokslus Mintaujos gimnazijoje.

1893 m. brolis Antonijus jį pasikvietė persikelti gyventi į JAV, Filadelfiją. Netrukus, remiamas brolio, M.Monkevičius įstojo į lenkišką Detroito kunigų seminariją. Besimokant antrame kurse, brolis mirė ir seminariją teko palikti. Finansuojamas kun.Juzefo Lamberto jis įstojo į Overbrooko kunigų seminariją. Po baigimo, 1901 m. lapkričio 7 d. įšventintas kunigu.

Tarnavo vikaru Filadelfijos Šv.Stanislovo parapijoje. Po trejų metų skiriamas buvo paskirtas klebonu į Šv.Stanislovo bažnyčią Šenandoa, po to tarnavo Finiksvilo, Česterio bažnyčiose. Vėliau klebonavo Šenandoa Šv.Kazimiero bažnyčioje. 1904 m. perkeltas į Filadelfiją. Jo pastangų dėka Port Ričmondo priemiestyje buvo įsteigta katalikų Šv.Vaitiekaus parapija, pastatyta nauja koplyčia ir keturklasė lenkiška mokykla. Surinkęs lėšas organizavo naujos – Šv.Vaitiekaus bažnyčios – statybą, ji buvo pašventinta jau 1909 m. Netrukus mokyklos patalpos mokiniams tapo ankštos ir 1915 m. klebonas pradėjo statyti naują korpusą. Iki pat mirties M.Monkevičius gyveno Port Ričmonde, subūręs pačią didžiausią lenkišką parapiją Filadelfijos arkivyskupijoje.

Atminimo įamžinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • M.Monkevičiaus vardu Filadelfijoje pavadinta žaidimų aikštė jaunimui, kurią jis išreikalavo iš miesto valdžios toje vietoje nugriovus bankrutavusį klijų fabrikėlį.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]