Margarete Stepath

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Margaretė Štepat (vok. Margarete Stepath; 1899 m. kovo 27 d. Maudituose (vok. Maldeuten, lenk. Małdyty), Morungo apskritis, Vokietijos imperija – 1978 m. liepos (?) d. Isny am Algoi, Badenas-Viurtembergas, VFR) – iš Rytprūsių kilusi Vokietijos skulptorė ir tapytoja.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė ir augo Karaliaučiaus medienos pirklio šeimoje. Karaliaučiuje lankė Tudės licėjų, vėliau Berlyne mokėsi fotografų kursuose. Jų nebaigusi 1918 m. grįžo į Karaliaučių ir įsidarbino medicinos sesele. Mokėsi auksakalio profesijos Karaliaučiaus meno ir amatų mokykloje, po to išvyko tęsti mokslų pas prof. Jozefą Vakerlę (vok. Joseph Wackerle) į Miuncheno meno amatų mokyklą, kartu stažavosi pas raižytoją iš dramblio kaulo. 1923–1924 m. mokėsi skulptūros Karaliaučiaus meno ir amatų mokykloje pas prof. Hermaną Brachertą (vok. Hermann Brachert), o 1924–1925 m. studijavo Karaliaučiaus meno akademijos skulptūros klasėje pas prof. (vok. Stanislaw Cauer) Stanislovą Cauerį ir grafiką pas prof. Heinrichą Volfą (vok. Heinrich Wolf).

1932–1934 m. dirbo Hanso Pfaiferio (vok. Hans Pfeifer) dirbtuvėse Karaliaučiuje, iš akmens ir molio sukūrė keletą reikšmingų žmonių figūrinių skulptūrų. 1934 m. išvyko gyventi į Berlyną, kur dirbo fotografe ir kūrė skulptūras.

Paskutinėmis Antrojo pasaulinio karo dienomis išvažiavo į Isny am Algoi miestelį pietinėje Vokietijos dalyje. Gyveno uždarą gyvenimą, daug tapė ir liejo akvareles. Kūrybinis palikimas daugiausiai apima tik šį laikotarpį (Karaliaučiuje sukurti darbai yra sunaikinti arba dingę).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]