Maisto pakavimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Maisto pakavimaspakuotė, į kurią sudėtas maistas. Pakuotė suteikia maistui apsaugą, pasunkina klastojimą, padeda palaikyti tinkamas fizines, chemines ir biologines sąlygas. Ant jos gali būti nurodoma maistingumo deklaracijos lentelė ir kita informacija apie parduodamą maistą.

Funkcijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pakuotės ir pakuočių ženklinimas turi kelis tikslus

  • Fizinės apsaugos – Maistas uždaromas į pakuotę, kad būtų apsaugotas nuo smūgių, vibracijos, spaudimo, temperatūros, bakterijų ir kt.
  • Atskyrimo apsaugos – Atskiria maistą nuo deguonies, vandens garų, dulkių ir kt. Pralaidumas yra esminis dizaino veiksnys. Kai kuriuose pakuotėse yra desikantų ar deguonies sugėriklių, kad būtų pratęstas tinkamumo vartoti laikas. Kai kurios maisto pakuotėse taip pat yra su modifikuota atmosfera arba kontroliuojama atmosfera. Svarbiausia funkcija yra išlaikyti maistą švarų, šviežią ir saugų vartoti, atsižvelgiant į tinkamumo vartoti laiką.
  • Atskyrimo arba sudėjimo kartu – Mažos prekės paprastai sudedamos kartu į vieną pakuotę, kad būtų galima patogiai paimti. Skysčių, miltelių, granulių pavidalo medžiagos sudedamos atskirai, kad nesusimaišytų.
  • Informacijos perdavimo – Ant pakuočių ir etikečių nurodoma, kaip naudoti, pervežti, perdirbti ar šalinti pakuotę ar produktą. Kai kurią informaciją yra privaloma nurodyti.
  • Rinkodaros – Pakuotės ir etiketės gali būti naudojamos skatinti potencialius pirkėjus įsigyti produktą. Estetiškai malonus ir akiai patrauklus maisto pateikimas gali paskatinti žmones pagalvoti apie produkto įsigijimą. Pakuotės dizainas buvo svarbus ir nuolat besivystantis reiškinys kelis dešimtmečius. Ant pakuotės paviršiaus yra naudojamos rinkodaros komunikacijos ir grafinis dizainas.
  • Apsaugos – Pakuotės gali apsaugoti produktus pervežimo metu. Jos gali būti pagamintos naudojant priemones, skirtas pasunkinti produkto klastojimą ir užtikrinti, ar produkto pakuotė nebuvo atidaryta. Pakuotes galima sukurti taip, kad sumažintų pakuočių turinio išėmimo ar pakeitimo kitu riziką; kai kurios pakuočių konstrukcijos yra atsparesnės produkto išėmimui, o kai kuriose yra plombos. Pakuotės gali turėti autentiškumo žymes, skirtas padėti atpažinti, ar pakuotė ir jos turinys nėra padirbtas. Pakuotėse taip pat gali būti apsaugos nuo vagystės prietaisų, tokių kaip dažų pakeliai, RFID žymos, arba prekių apsaugos vartų žymos, kurios aktyvuoja ir aptinka įrenginiai prie parduotuvių išėjimo, ir tokios žymos išjungimui reikalingi specialūs įrankiai. Tokiu būdu naudojama pakuotė yra mažmeninių nuostolių prevencijos priemonė.
  • Patogumo – Pakuotės gali turėti savybių, kurios padidina platinimo, tvarkymo, sudėjimo, pateikimo, pardavimo, atidarymo, pakartotinio uždarymo, naudojimo ir pakartotinio naudojimo patogumą.
  • Porcijų valdymo – Vienkartinio pateikimo pakuotės turi tikslų produkto kiekį, kad būtų galima reguliuoti vartojimą. Birūs produktai (pavyzdžiui, druska) gali būti suskirstyti į pakuotes, kurių dydis yra tinkamesnis individualiems namų ūkiams. Tai taip pat padeda kontroliuoti inventorių: pardavinėjami uždaryti 1 litro buteliai pieno, vietoje to, kad žmonės atsineštų savo butelius ir užpildytų juos patys.

Tipai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iš pirminių medžiagų yra sukuriamos įvairių tipų maisto pakuotės ir dėžutės:[1]

Pakuotės tipas
Aseptinės pakuotės pradinė Skystiems pieno produktams, sultims
Padėklai pradinė Žuvies arba mėsos produktams
Maišeliai pradinė Bulvių traškučiams, daržovėms, ryžiams
Dėžės antrinė Sudėti pradinėms pakuotėms: sausiems pusryčiams, šaldytoms picoms
Skardinės pradinė Marinuotoms ir konservuotoms daržovėms ir vaisiams
Kartoninės, dengto popieriaus pakuotės pradinė Kartoninėms kiaušinių, pieno, sulčių pakuotėms
Lanksčios pakuotės pradinė Arbatos pakeliams, padažams
Paletės tretinė Supakuotoms dėžėms gabenti iš gamyklų į logistikos centrus
Pakavimo plėvelė tretinė Dėžių pakavimui, skirtų gabenimui ant palečių

Pradinė pakuotė yra pagrindinė pakuotė, į kurią pirmiausiai sudedamas pagamintas maistas. Antrinės pakuotės yra dėžės, į kurias sudedamos pradinės pakuotės. Tretinės pakuotės naudojamos sudėti antrinėms pakuotėms kartu ant vienos paletės.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Shaw, Randy (2013-02-16). „Food Packaging: 9 Types and Differences Explained“. Assemblies Unlimited.