Maarten van Heemskerck

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Marteno van Hemskerko „Autoportretas su Romos Koliziejumi“, 1553 m.

Martenas van Hemskerkas (ol. Maarten (Maerten) van Heemskerck, 1495 m. – 1574 m. spalio 1 d., Harlemas) – XVI a. Nyderlandų renesanso laikotarpio tapytojas ir piešėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Martenas van Hemskerkas gimė 1495 m. Hemskerko kaime Olandijoje, netoli Harlemo. Jo tėvas Jacob Willemsz. van Veen buvo ūkininkas. Pasak Karelo van Mandero, Hemskerkas iš pradžių mokėsi pas Cornelis Willemsz. Harleme ir po to pas Jan Lucasz. Delfte. Nei vienas šių dailininkų kūrinys nėra žinomas. 1527 − 1530 m. Hemskerkas dirbo kartu su Janu van Skoreliu Harleme. Van Skorelis naudojo naujovišką Olandijoje tapybos manierą, kurią perėmė savo kelionių į Italiją metu. Hemskerkas gyveno Harleme iki 1532 m. gegužės ir pats išvyko į Italiją, atvyko į Romą liepos mėnesį.

Romoje Martenas van Hemskerkas piešė pagal antikinės architektūros ir skulptūros pavyzdžius, buvo paveiktas Rafaelio dailės. Jį taip pat paveikė Mikelandželas ir Frančeskas Salviatis. Tikėtina, kad pakeliui namo Hemskerkas pabuvojo Mantujoje, kur galėjo susipažinti su Džulijo Romano kūriniais. 1537 m. Hemskerkas grįžo į Harlemą, kuriame gyveno iki mirties. Jis priklausė vietos Šv. Luko tapytojų gildijai, užėmė deakono postą 1554 metais. Nuo 1548 m. Hemskerkas ruošė piešinius graviūroms. 1572 m. ispanų apgulties metu Hemskerkas trumpam buvo palikęs Harlemą ir gyveno Amsterdame. Martenas van Hemskerkas mirė 1574 m. spalio 1 d. Harleme.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]