Mėšlavežis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Mėšlavežis Vokietijoje (1963 m.)
Mėšlu mėžiami laukai. El Seritas, Naujoji Meksika, JAV

Mėšlavežis – žemės ūkio darbas, kai mėšlas mėžiamas iš tvartų ir gabenamas į dirbamus laukus.

Mėšlas nuo seniausių laikų naudotas kaip pagrindinė trąša, kol XIX a. pab. – XX a. jį palaipsniui pakeitė mineralinės trąšos. Baudžiavos laikais valstiečiai su savo darbo įrankiais ir arkliais turėjo išvežti mėšlą iš dvaro tvartų. Iš savo tvartų jį išvežti stengėsi talkomis, per vieną dieną. Į talkas kviesdavosi kaimynus ir gimines su savo darbo įrankiais ir arkliais. Vėliau, po baudžiavos panaikinimo vidutiniai ir turtingieji valstiečiai į mėšlavežį dar kviesdavosi atodirbininkus, samdydavo. Mėšlą iš tvartų paprastai veždavo prieš šienapjūtę; vėliau dalį jo išveždavo ir rudenį.

Mėšlavežio metu mėšlą kraudavo į vežimą (ratus; jie vadinti platūgėmis, kryplėmis), tada vyrai jį išversdavo, paaugliai į laukus veždavo valktį, o moterys laukuose iškratydavo. Iki XIX a. mėždavo su medinėmis dvinagėmis šakėmis geležiniais noragėliais, vėliau – su metalinėmis (išvertimui naudotos šakės, vadinamos kabliu, vertekliu, kanabėku – trinagės arba keturnagės, su užlenktais galais, o kratymui – nedidelės dvinagės arba trinagės šakės). Taip pat mėšlo krovimui tvarte naudoti kastuvai.

Būta papročio po mėšlavežio merginoms ir vaikinams laistytis vandeniu, rengtos pabaigtuvės.[1]

Vėliau mėšlas iš tvartų imtas gabenti traktoriais,[2] rankinis mėšlo mėžimas ir kratymas vietomis užsiliko mažesniuose ūkiuose.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Wikisource
Wikisource
  1. Pranė DundulienėMėšlavežis. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XIV (Magdalena-México). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2008
  2. Dineta BABARSKIENĖ. Be š…, nebus grūdo: mėšlavežis jau į pabaigą Archyvuota kopija 2021-10-28 iš Wayback Machine projekto., agroeta.lt