Look at Yourself

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Look at Yourself
Look at Yourself viršelis
Uriah Heep studijinis albumas
Išleistas 1971 m. spalio mėn.
Žanras Sunkusis rokas
Sunkusis metalas
Progresyvusis rokas
Trukmė 41 min. 14 sek.
Įrašų kompanija Mercury Records
Prodiuseris Gerry Bron
Apžvalgos
Uriah Heep chronologija
Salisbury
(1971)
„Look at Yourself“
(1971)
Demons & Wizards
(1972)

„Look at Yourself“ – trečiasis britų sunkiojo roko grupės „Uriah Heep“ albumas. Albumo titulinė kompozicija ir daina „July Morning“ Šiaurės Amerikoje buvo išleistos kaip singlai, atitinkamai, 1971 ir 1973 m. Jungtinės Karalystės sąrašuose albumas pasiekė 39-tą vietą.

Apie albumą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grupės gitaristo Mick Box sumanytas originalus albumo viršelis buvo novatoriškas: neatverčiamas vokas su priekinėje pusėje padaryta išpjova, per kurią matosi iš vaizdą atspindinčios folijos padarytas „veidrodis“, susiejantis viršelį su albumo pavadinimu. Kadangi vaizdą atspindintis paviršius nėra labai kokybiškas, pasižiūrėjęs į jį matai iškraipytą savo atvaizdą. Šiuo principu pasiremta ir komponuojant antrąją viršelio pusę, kurioje sudėtos taip pat iškraipytos grupės fotografijos. Pati plokštelė buvo įdėta į kartoninį vidinį voką su dainų tekstais.

Albumas buvo įrašinėjamas 1971 m. vasarą Lansdowne studijoje. Šiame albume, pasak jo prodiuserio Gerry Bron, „… gausybė idėjų, kurios pirmuosiuose dviejuose albumuose atrodė nesuderintos, susifokusavo ir pagimdė keletą amžinybės vertų perlų“[1]. Kaip pažymėjo AMG recenzentas, albumas „Look at Yourself“ pademonstravo unikalų sunkiojo metalo ir progresyviojo roko elementų derinį bei išskirtinį David Byron meistriškumą. Albumo „vinis“ – epinė daina „July Morning“ („dvasinio narcizizmo“ himnas), kuri Europoje tapo hitu. Ken Hensley pareiškė, kad „July Morning“ – su savo besikeičiančia dinamika ir ryškia bei įvairialype garsų palete – tapo „… geriausiu pavyzdžiu tos krypties, kurią savo raidoje pasirinko grupė“[1]. Beje, vėliau jis pasakojo, kad sukūrė šią dainą dar prieš metus iki albumo išleidimo:

„Aš šitą dainą parašiau 1970 metais. Tai buvo koncertinio turo metu, įpusėjus turui po Angliją, sėdėjau autobuse ir laukiau kitų, jie vis bėgiojo aplinkui, o aš labai ilgai sėdėjau autobuse jų laukdamas. Kas beliko daryti? Paėmiau gitarą, pradėjau groti ir pamažu atsirado daina. Ir tai tikrai buvo liepos rytas, o dar tiksliau – tai buvo trečia valanda ryto…“[2]

Reikšmingas ir dainos bendraautoriaus David Byron indėlis, kurio dainavimas šioje kompozicijoje kelerius metus buvo sektinu pavyzdžiu vėlesnės kartos vokalistams, pvz., Rob Halford.[3] Įdomu tai, jog prodiuseris Gerry Bron laikė, kad Manfred Mann ne tik atliko svarbią partiją šioje kompozicijoje, bet ir suvaidino lemiamą vaidmenį ją išplėtojant:

„Daina buvo sukurta jau ilgą laiką, bet nesisekė jos išplėtoti. Aš pasiūliau pakviesti Manfred Mann, kad jis pagrotų Moog sintezatoriumi – tuo metu tai buvo kažkas nauja. Jis atėjo į studiją, paklausė muzikos ir pasakė: „Čia gi tik vienas akordas, nieko iš to nesugebėsiu padaryti!“ Aš jam: „Taigi ne, Manfredai, sugebėsi!“ Jis išeina, greitai nusileidžia laiptais: „Ne, nepavyks“, – sako man. Aš jam: „Manfredai, tai, ką tu sugrojai, – fantastika!“ Jis: „Tu rimtai? Tu tikrai taip galvoji?“ – „Žinoma! Nuostabu!“ Jis: „Na, tai smulkmena, aš galiu padaryti žymiai geriau“. Išeina, grįžta: „Na, ką pasakysi?“ – „Labai gerai, bet pirmasis solo buvo geresnis“. – „Geresnis? Na, tai aš galiu padaryti taip, kad bus geriau už pirmus du!“ Grįžta: „Na, ką?“… Galiausiai aš jam sakau: „Tu ką tik sugrojai penkias nuostabias solo partijas. Mes panaudosim po gabalėlį iš kiekvienos – ir įrašas bus baigtas!“[4]

Bron laikė, kad Ken Hensley įsižeidė ant jo už tai, kad jis pakvietė Manfred Mann pagroti kompozicijoje „July Morning“. Padėtis dar pablogėjo tada, kai per vieną iš koncertų JAV publika gerai priėmė Mann, pasirodžiusį pirmojoje dalyje, o po to nušvilpė Uriah Heep. Nuo to laiko Hensley ir Mann ilgą laiką nemėgo vienas kito.[4]

Daina „July Morning“ tapo impulsu kuriant Bulgarijos hipių tradiciją, taip pat pavadintą „July Morning“. Tai hipių eros laikų tradicija, gimusi praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje. Jaunimas (ir ne tik) iš visos šalies susirenka (dažnai atvykdami autostopu) į Juodosios jūros pakrantę birželio 30 d. vakarą ir pasitinka aušrą liepos 1 d. rytą. Pagrindinis šio susibūrimo leitmotyvas – garsioji „Uriah Heep“ daina. Komunizmo laikais tai buvo tam tikra tylaus protesto forma.

Albumo kompozicijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Look at Yourself“ (Hensley) – 5:10
  2. „I Wanna Be Free“ (Hensley) – 4:01
  3. „July Morning“ (Byron, Hensley) – 10:32
  4. „Tears in My Eyes“ (Hensley) – 5:01
  5. „Shadows of Grief“ (Byron, Hensley) – 8:39
  6. „What Should Be Done“ (Hensley) – 4:15
  7. „Love Machine“ (Box, Byron, Hensley) – 3:37

1996 m. išleistas atnaujintas (remastered) kompaktinis diskas papildytas dviem kompozicijomis (bonus tracks):

  1. „Look At Yourself (singlo versija)“ (Hensley) – 3:07
  2. „What’s Within My Heart (ištrauka)“ (Hensley) – 5:23
    • Ištrauka paimta iš Look at Yourself įrašų sesijų medžiagos ir pirmą kartą išleista 1993 m. albume The Lansdowne Tapes.

2003 m. išleistas išplėtotas pagerintos kokybės (expanded deluxe) kompaktinis diskas papildytas septyniomis kompozicijomis (bonus tracks):

  1. „What’s Within My Heart (ištrauka)“ (Hensley) – 5:23
  2. „Why (11’18 versija)“ (Box, Byron) – 11:18
  3. „Look at yourself (alternatyvi singlo versija)“ (Hensley) – 03:19
  4. „Tears in my eyes (išplėtotas miksas)“ (Hensley) – 05:38
  5. „What should be done (alternatyvi versija)“ (Hensley) – 04:26
  6. „Look at yourself (BBC „gyvo garso“ versija)“ (Hensley) – 04:32
  7. „What should be done (BBC „gyvo garso“ versija)“ (Hensley) – 03:26

Sudėtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grupės nariai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kiti muzikantai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Manfred Mann – sintezatorius kompozicijoje „July Morning“
  • Ted, Mac ir Loughty iš Osibisa – mušamieji instrumentai kompozicijoje „Look At Yourself“

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Kirk Blows. Uriah Heep Story. www.uriah-heep.com. Nuoroda tikrinta 2007-03-15.
  2. Interviu radijo stočiai „Echo Moskvy“, 2002 m.
  3. www.allmusic.com, Look at Yourself
  4. 4,0 4,1 Gerry Bron interviu, 2004 m. Archyvuota kopija 2020-11-27 iš Wayback Machine projekto.