Lituanicon

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Lituanicon logotipas 2020 m.

Lituanicon – seniausias Lietuvos fantastų suvažiavimas arba konventas, kasmet sutraukiantis beveik tūkstantį dalyvių iš Lietuvos ir užsienio. Konferencija yra nekomercinė, organizuojama savanorystės pagrindu ir yra skirta populiarinti fantastikos žanrą Lietuvoje, supažindinti auditoriją su literatūros, kino, kompiuterinių žaidimų, populiariosios kultūros naujienomis ir fantastinėmis bei futuristinėmis idėjomis.[1][2][3] Pirmasis Lituanicon įvyko 1990 m. Kaune.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis Lituanicon įvyko jau Nepriklausomoje Lietuvoje 1990 m. birželio 29liepos 1 d. Sovietinės valdžios nebevaržoma Lietuvos fantastų bendruomenė siekė renginiu kuo plačiau pristatyti pasaulio fantastikos žanro naujoves, pasidalinti populiariosios kultūros atradimais. Pirmasis Lituanicon įvyko Kauno profsąjungų kultūros rūmuose,[4] jį organizavo fantastikos mėgėjų klubai „Feniksas“ ir „Dorado“.

Pirmieji keturi Lituanicon vyko Kaune, o 1994 m. pirmą kartą persikėlė į Vilnių, kur prisijungė prie pirmojo Baltijos regiono šalių fantastikos mėgėjų konvento Baltcon I. Vėlesniais metais renginys vykdavo tai Kaune, tai Vilniuje, išskyrus 2007 m., kai konventas suorganizuotas Šiauliuose.

1996 m. Lituanicon VII buvo organizuojamas kartu su Baltcon III ir vienu didžiausių mokslinės fantastikos suvažiavimų Europoje Eurocon XXIV.

1998 m. Lituanicon IX vyko kartu su Baltcon V.

2008 m. Lituanicon XIX vyko kartu su Baltcon XIV.

Lituanicon indėlis į Lietuvos kultūrą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vienas iš Lituanicon suvažiavimų tikslų yra populiarinti fantastikos žanrą įvairiose kūrybinėse medijose, taip pat paskatinti Lietuvos autorius kurti bei pristatyti savo kūrybą. Dėl to vienas iš suvažiavimų akcentų yra fantastikos rašytojų apdovanojimai. Dalis apdovanotų autorių vėliau sėkmingai vystė rašytojų karjerą.

2001 m. geriausiu 2000 m. lietuvių autoriaus fantastiniu apsakymu pripažintas rašytojo Justino Žilinsko apsakymas „Auridium”.

2003 m. už geriausią 2002 m. lietuvių fantastinį apsakymą „Lemingo metai“ apdovanotas Gintautas K. Ivanickas.

2007 m. geriausiu metų lietuvio autoriaus fantastiniu apsakymu tapo Justino Žilinsko „Gugis”, vėliau tapęs knygomis vaikams.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]