Limonadas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Rausvas limonadas

Limonadas (angl. lemon 'citrina') – nealkoholinis gaivusis gėrimas, gaminamas iš gazuoto ar paprasto vandens ir citrinų bei jų produktų ar sintetinių analogų.

Dabar šiuo pavadinimu Lietuvoje vadinami bet kurie parduodami saldūs, dažniausiai gazuoti vaisvandeniai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XVII a. limonadu vadinosi gėrimas, pagamintas iš citrinos sulčių ir citrinos antpilo. Iš to kilo gėrimo pavadinimas – Limonade (Lemon added).

1767 m. anglų chemikas Džozefas Pristlis išrado prietaisą, kuris vandenį prisotina dujomis. Šį prietaisą pradėjo gaminti Jakob Švepp, kurio vardu ir buvo pavadinta pirmoji kompanija „Schwepp & Co“, pradėjusi prekiauti gazuotais gėrimais su vaisių ir uogų sirupais. Kadangi natūralūs sirupai buvo pakankamai brangūs, juos ėmė keisti rūgštimis ir esencijomis. Pirmiausia buvo pakeista citrinos rūgštis, tad 1833 m. limonadas tapo pasauliniu lyderiu tarp vaisinių gėrimų, o „Lemon’s Superior Sparkling Ginger Ale“ (Nuostabus putojantis citrininis imbierinis elis) – pirmuoju nealkoholiniu gėrimu, užregistruotu prekiniu ženklu.

Gamyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Limonado pagrindas – įvairių komponentų mišinys, dažniausiai ruošiamas šaltuoju būdu, nors yra ir pusiau karštas ir karštasis būdai. Komponentų kokybė ir jų dozavimas lemia gatavo produkto kokybę. Gėrimo sudėtyje didžiausią dalį (apie 80 %) sudaro vanduo. Stambios gamyklos savo teritorijose turi vandens šaltinius, tačiau ir toks vanduo dar papildomai yra filtruojamas, minkštinamas ir dezinfekuojamas.

Gėrimui „Limonadas“ gamybai naudojamas cukrus, citrinos rūgštis ir kompozicija, susidedanti iš citrinos antpilo, obuolių sulčių ir deginto cukraus. Šis gėrimas pasižymi geltona spalva, gaivinančiu skoniu ir eteriniu citrinos aliejaus aromatu. Įpiltas į taurę, jis ilgą laiką išskiria angliarūgštę.

Sitro“ (iš citron 'citrina', iš pranc. limonade au citron) gaiviajam vaisiniam gazuotam gėrimui gaminti naudojamas cukrus, citrinos rūgštis, mandarinų, apelsinų ir citrinų antpilas. Gėrimas šviesiai geltonos spalvos, gaivaus skonio ir savotiško citrusinių vaisių aromato.