Lietuvos TSR vėliava

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Lietuvos SSR vėliava)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Lietuvos TSR vėliava galiojusi 1953-1988 metais. Proporcijos: 1:2.
Lietuvos TSR vėliava galiojusi 1940-1953 metais
Lietuvos TSR vėliava galiojusi 1988-1990 metais

Lietuvos TSR vėliava (piln. Lietuvos Tarybų Socialistinės Respublikos vėliava) – sąjunginės respublikos vėliava, stačiakampė trispalvė, sudaryta iš trijų horizontalių juostų: viršutinės plačiausios raudonos, vidurinės siauriausios baltos ir apatinės žalios. Viršutiniame kairiame kampe auksiniai kūjis ir pjautuvas, virš jų kiaura auksinė penkiakampė žvaigždė.

Vėliavą įteisino LTSR Aukščiausiosios Tarybos Prezidiumas 1953 m. liepos 15 d.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmoji Lietuvos TSR vėliava buvo raudonas stačiakampio formos audeklas, kurio kairiame viršutiniame kampe buvo auksinis užrašas „LIETUVOS TSR“, po juo auksiniai kūjis ir pjautuvas. Tokia vėliavą įteisinto LTSR Konstitucija ir patvirtinto LTSR Aukščiausias Tarybos Prezidiumas 1940 m. rugsėjo 27 d. Tuo pat metu įteisintas ir Lietuvos TSR herbas (dail. Vsevolodas Dobužinskis).

1950 m. iš Maskvos gautas nurodymas sukurti naują vėliavą, kurios viršutinė raudona horizontali juosta turi būti ne mažesnė kaip du trečdaliai (2/3) vėliavos aukščio. Apatinę dalį buvo leista daryti savo nuožiūra.

Prasidėjus Lietuvos atgimimui, Lietuvos TSR Aukščiausioji Taryba 1988 m. lapkričio 18 d. valstybės vėliavos statusą suteikė Lietuvos trispalvei.

Konstrukcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]



Panašios vėliavos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vėliava Šalis Skirtumai
Čečėnijos vėliava (Rusijos Federacijos respublika). Skiriasi papildoma arčiau flagštoko įkomponuota vertikalia juosta su tautiniais ornamentais. LTSR vėliavoje yra TSRS simbolis.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]