Konstantinas Daugirdas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Konstantinas (Kostas) Daugirdas
Daugirdai (giminė)
Gimė 1855 m. spalio 18 d.
Daugirdavos dvaras, Ariogala, Rusijos Imperija
Mirė 1928 m. rugsėjo 6 d. (72 metai)
Pernarava, Lietuva
Tėvas Mykolas Steponas Daugirdas, h. Gulbė
Motina Sofija Charitonovaitė (Софья Александровна Харитонова - Rus.)
Vaikai Evelina, Juozapas, Steponas
Vikiteka Konstantinas Daugirdas

Konstantinas (Kostas) Daugirdas (Довгирд, Константин Михайлович - rus.) (1855 m. spalio 18 d. Daugirdavos dvare, Ariogaloje – 1928 m. rugsėjo 6 d. Pernaravoje) – lietuviškos spaudos platintojas, pirmosios nepriklausomos Lietuvos vyriausybės narys, valstybės kontrolierius. Archeologo Tado Daugirdo dėdė. Pernaravos, Mikalavos ir Pagojų dvarų bei žemių savininkas. Buvo labai aukštas - apie 2 m ūgio.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kilęs iš Ariogalos bajorų Daugirdų šeimos, herbas „Gulbė“. Tėvas – Mykolas Steponas Daugirdas (1800-1869) – atsargos poručikas, dvarininkas, 1863 m. sukilimo rėmėjas; turėjo, Pernaravos, Mikalavos ir Verėduvaitės dvarus; išėjęs į atsargą, Ariogalos apylinkėse 1848 m. pastatė Daugirdavos dvarą, 1864 m. Pernaravos dvare įsteigė pradžios mokyklą. Motina – Sofija Charitonovaitė (g. 1817), baigė Smolnio institutą, tarnavo freilinos pareigose Nikolajaus I ir Aleksandros Fiodorovnos Romanovų dvare, po santuokos persikėlė gyventi į Lietuvą. Tėvas buvo katalikas, tačiau pravosalvė motina visus vaikus krikštijo stačiatikių bažnyčioje. Po 1864 m. Mykolas Steponas Daugirdas iš Chlevinskių įsigijo Pagojų (Podgaj - lenk.) dvarą ir ūkį (turėjo teisę pirkti kaip pravosalvų šeima).

Konstantinas Daugirdas baigė karo akademiją, tarnavo Rusijos Imperijos kariuomenėje, įgijo pulkininko inžinieriaus laipsnį. Tarnavo Raseiniuose dislokuotame 3 Novorosijsko Dragūnų pulke. Buvo Lietuvos patriotas, platino uždraustą lietuvišką spaudą. Susekus caro ochrankai, teko palikti kariuomenę, parduoti Pagojų dvarelį (Julijonui Butkevičiui) ir bėgti į Rusijos gilumą. 1899 m. Konstantinas Daugirdas minimas kaip esantis jau našlys, su dukteria Evelina ir sūnumi Juozapu gyvenantys Liepojoje. Konstantinas Daugirdas tarnybą baigė štabs-rotmistro laipsniu. Susikūrus nepriklausomai Lietuvai, po 1918 m. grįžo gimtinėn.

Nuo 1918 m. pirmosios nepriklausomos Lietuvos vyriausybės narys, tarnavo valstybės kontrolieriaus pareigose. Buvo asmeninis prezidento Antano Smetonos draugas.

Senatvėje gavo valstybinę pensiją, gyveno Pernaravos dvare (dar vadinamas Pernarai). Čia Daugirdą ne kartą lankė prezidentas Smetona su šeima.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]