Kendži Nagai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kendži Nagai

Kendži Nagai (romadži: Kenji Nagai; g. 1957 m. rugpjūčio 27 d. – 2007 m. rugsėjo 27 d.) – japonų fotožurnalistas, nušautas Mianmare per protestus, nukreiptus prieš Mianmaro valdžią 2007-aisiais. Nagai ir toliau fotografavo, gulėdamas ant žemės peršauta krūtine. Jis buvo vienintelis užsienietis, nužudytas per protestus Mianmare.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kendži Nagai užaugo Imabaryje, Ehime, Japonijoje. Ten baigė „Imabari Nishi“ vidurinę mokyklą. Jis studijavo Tokijo Keizai universitete, o jį baigęs, metus studijavo Jungtinėse Amerikos Valstijose. Grįžęs į Japoniją, Nagai dirbo pusės etato darbus, o kiek vėliau pradėjo laisvai samdomo žurnalisto karjerą.

Dirbdamas fotožurnalistu pagal kontraktą Tokijo AFP žiniose, Nagai buvo įpratęs vykti į itin pavojingas vietas Vidurio Rytuose. Nuo 1997-ųjų iki savo mirties Nagai vykdė užduotis Afganistane, Kambodžoje, Palestinoje bei Irake, kur nuotraukose įamžindavo karo realybę.

Nagai atvyko į Mianmarą (buvusi Birma) dvi dienos prieš tai, kai šalies valdžia ėmė atakuoti budistų vienuolius, protestavusius prieš karines organizacijas, kurios valdė šalį nuo demokratinės valdžios nuvertimo 1962-aisiais. Protestai prasidėjo, kai naujoji valdžia padidino degalų kainą, o vėliau išaugo į masines demonstracijas, į kurias susirinkdavo tūkstantinės minios. Šias prodemokratines eitynes Jangono gatvėmis organizavo budistų vienuoliai.

Anot „The Times“, Nagai kolega sakė, kad sužinojęs apie užduotį Mianmare, jis buvo neperkalbamas. Nagai tikėjo, kad jis privalo vykti ten, „kur niekas nenori vykti“.

Mirtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nagai buvo Mianmare nuo antradienio, rugsėjo 25 d., kur atliko užduotį rengti fotoreportažus apie protestus, nukreiptus prieš Mianmaro valdžią. Ketvirtadienį, rugsėjo 27 d., Nagai fotografavo protestus prie „Traders“ viešbučio, kai kareiviai ėmė šaudyti į demonstrantus. Jie mirtinai sužeidė Nagai ir, kaip kalbama, sužeidė kitą užsienio žurnalistą.

Prieštaringi pranešimai iš pradžių teigė, jog Nagai kliudė atsitiktinė kulka, iššauta kareivio ar šauta iš fronto. „Atsitiktinės kulkos“ paaiškinimą pateikė Mianmaro valdžia, tikėdamasi, jog taip pasiaiškins dėl žurnalisto mirties. Tačiau vaizdo medžiaga, kurią gavo japonų televizija, parodė, kad Mianmaro kareivis smarkiai stumtelėjo Nagai ant žemės ir šovė į jį iš arti. Nuotrauka, daryta Adreso Latifo, pasirodė pirmajame „The New York Times“ puslapyje rugsėjo 28 d. Sprendžiant iš raiščio, kurį buvo užsirišęs į Nagai šovęs kareivis, jis priklausė pėstininkų divizijai (tikėtina LID 66) bei vadovavo minios kontrolei Jangone protesto metu.

Japonijos ambasadoje Mianmare gydytojas nustatė mirtinos kulkos, nužudžiusios Nagai, trajektoriją. Jis teigė, kad kulka įėjo į Nagai krūtinę per dešinę pusę ir, pervėrusi širdį, išėjo per jo nugarą.

Spalio 8 dieną nauja vaizdo medžiaga atskleidė, kaip Mianmaro kareivis konfiskavo nukritusią Nagai video kamerą. Ši medžiaga buvo parodyta per Japonijos naujienų laidą. Andrees Latif daryta nuotrauka, kurioje Nagai, nors ir pašautas Mianmaro kareivio, tebelaiko rankose fotoaparatą, 2008 m. laimėjo Pulicerio premiją už „Karštų naujienų nuotrauką“.

Atsakas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Reporteriai be sienų“ (RWB) sakė, jog Nagai buvo pasmerktas mirti, nes rankoje nešėsi kamerą, kuri [rodo], kas šis yra žurnalistas. RWB Vašingtono filialo direktorė Liusi Morilon teigė, kad Nagai „buvo paliktas mirti gatvėje“.

Japonijos Ministras Pirmininkas Jasuo Fakuda apraudojo Nagai mirtį kaip „itin nelaimingą“, o vicepremjeras Nobutaka Machimura sakė, kad melsis už fotografą. Jis sakė: „Mes reiškiame griežtą protestą prieš Mianmario valdžią ir reikalaujame, kad būtų atliktas išsamus fotografo nužudymo tyrimas. Mes reikalaujame Mianmaro imtis tinkamų veiksmų užtikrinant Japonijos piliečių ir šalies saugumą“.

Japonijos užsienio reikalų ministras Masahiko Komura išsakė savo poziciją, kad Japonija Mianmarą laiko atsakingu už Kendži Nagai mirtį. Pasak Komuros, Jungtinių Valstijų sekretorė Kondoliza Rais sakė jam, kad „tarptautinė [visuomenė] negali leisti, kad taikūs protestuotojai būtų žudomi ar sužeidžiami“.

Rugsėjo 28 d. Masahiko Komura susitikimo su Mianmaro Užsienio reikalų ministru Nyan Win metu šiam išsakė kaltinimus dėl Nagai nužudymo. Yabunaka Mitoji, Japonijos užsienio reikalų atstovas, paliko Mianmarą rugsėjo 30-ąją.

Nors Nyan Win paskelbė ofiacialų atsiprašymą Japonijai, tačiau straipsnyje, publikuotame vietiniame Mianmaro laikraštyje, kurį valdo šalies valdžia, buvo rašoma, kad Nagai į šalį atvyko gavęs turisto vizą vietoj reikalingos žurnalisto vizos ir apkaltino fotografą negavus leidimo ruošti medžiagos žinioms jų šalyje. Straipsnyje buvo pabrėžta, kad incidentas įvyko esant karo padėčiai šalyje ir kareiviai negalėjo atskirti Mianmaro gyventojų nuo japonų, nes šie yra panašūs. Straipsnis buvo paskelbtas spalio 13 d.

Nagai tėvas Hideo žiniasklaidai pranešė: „Aš nenoriu, kad Mianmaro valdžia griebtųsi tokių priemonių. Aš tiesiog noriu, kad tokių nelaimių būtų išvengta ateityje“. Pasak Japonijos Užsienio Reikalų Ministro Masahiko Komuros, Japonija svarsto nutraukti pagalbos tiekimą Mianmarui.

Japonų žurnalistai, intelektualai bei įžymybės, protestuodami prieš Nagai nužudymą bei siekdami, kad būtų grąžintas jo fotoaparatas ir juosta, įkūrė „Grupę, smerkiančią pono Nagai nužudymą, įvykdytą Mianmario armijos“. Iki 2007-ųjų gruodžio grupė Japonijoje surinko 20 tūkst. parašų. Gruodžio 26-ąją grupė savo tinklalapyje paskelbė anglišką protesto laiško versiją ir pradėjo rinkti parašus tarptautiniu mastu.

Kendži Nagai apdovanojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Birmos Žiniasklaidos asociacija pranešė įkūrusi apdovanojimą, skirtą pagerbti Nagai. Apdovanojimo tikslas – pripažinti asmenis, kurie pranešė tiesą apie situaciją Mianmare. Pirmasis apdovanojimas įteiktas 2009-aisiais Eint Khang Oo, Mianmaro žurnalistei.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Video[redaguoti | redaguoti vikitekstą]