Kavos gėrimo ceremonija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Kavos patiekimas

Kavos gėrimo ceremonija (amhar. kariomon – „kavamedžio lapai kartu“) – svarbi Etiopijos ir Eritrėjos kultūros dalis. Kava yra siūloma, kai lankomasi svečiuose ar per šventes.

Kavos gamyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žalios kavos pupelės yra skrudinamos kaitintuve su karštomis anglimis. Pupelėms apskrudus kiekvienam ceremonijos dalyviui yra suteikiama galimybė pauostyti aromatingų dūmų. Vėliau pupelės sugrūdamos medinėje piestoje.

Kavos pupelių milteliai suberiami į specialų indą ir verdami. Virimo puodai (džebena) dažniausiai yra pagaminti iš molio. Kuomet kava pradeda burbuliuoti, pilamas šaltas vanduo iš kito indo atvėsinti jebenai ir vėl statoma atgal ant virimo ugnies iki kito tokio atvejo. Į puodą įstatomas filtras, kad nepraleistų kavos grūdelių. Neretai filtrai būna pagaminti iš ašutų (arklių karčių ar uodegų plaukų).

Pateikimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šeimininkai pila kavą iš indo pridengto padėkliuku į visus puodelius be sustojimo, kol visi puodeliai yra pilni. Ceremonija susideda iš trijų gėrimo ratų. Paskutinis gėrimo ratas vadinamas bereka (būti palaimintam). Prie kavos patiekiami skrudinti grūdai bei saulėgrąžos.

Kavos gėrimo ceremonijoje taip pat yra deginami smilkalai ar gumiarabikai.

Etiopijoje kavos gėrimas yra svarbi kultūros dalis. Moterys dažnai lankosi viena pas kitą gerti kavos. Trukdyti tokius pasisėdėjimus yra prasto skonio ženklas.