Gumiarabikas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Gumiarabikas
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Gumiarabikas (angl. gum arabic), E414 – natūralūs lipai, gaunami iš akacijų sakų. Tai yra natūralus polisacharidas, išskiriamas iš tropinėje Afrikoje augančių akacijų rūšių: senegalinės akacijos (Acacia senegal) ir plačiosios akacijos (Acacia seyal) sakų.

Šis maisto priedas naudojamas kaip tirštiklis, stabilizatorius ir emulsiklis. Suvartojus per daug gumiarabiko gali pasireikšti meteorizmas. Taip pat naudojamas poligrafijoje, dažų, klijų, kosmetikos gamyboje, chemijos pramonėje.

Pagrindiniai gumiarabiko tiekėjai yra Sudanas, Senegalas, Mauritanija, Čadas, kitos Sahelio šalys. Sakai komerciškai renkami nuo laukinių medžių Sahelio šalyse, pradedant Senegalu ir baigiant Somaliu. Anksčiau Arabijoje ir Vakarų Azijoje gumiarabiko akacijos buvo auginamos. Dabar renkamas ir naudojamas saldžiam želė tipo desertui gaminti.

Angliškai dar vadinamas acacia gum ('akacijų lipai'), chaar gund, char goond, meska.

Gumiarabikas yra sudėtingas glikoproteinų ir polisacharidų mišinys. Būtent gumiarabike buvo atrasti monosacharidai arabinozė ir ribozė. Abiejų jų pavadinimai kilę iš gumiarabiko pavadinimo. Žodis ribozė gautas kaitaliojant raides žodyje arabinozė.

Panaudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gumiarabikas naudojamas:

  • rašalų ir spaustuvinių dažų gamyboje klampumui reguliuoti,
  • kosmetikos pramonėje kaip tirštiklis,
  • tekstilės pramonėje,