Karel Dujardin

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Karelas Diužardenas)
Karelo Diužardeno autoportretas (1652, Amsterdamo valstybinis muziejus)

Karelas Diužardenas (ol. Karel Dujardin, Karel Du Jardin, 1622 m. rugsėjo 27 d. (?), Amsterdamas – 1678 m. spalio 9 d. (?), Venecija) – XVII a. Nyderlandų tapytojas ir grafikas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karelas Diužardenas gimė 1622 m. Amsterdame. Gali būti, kad jis buvo tapytojo Guillaum de Bardyn iš Amsterdamo sūnumi, tačiau tam nėra tvirtų žinių. Pasak Houbraken, Karelas Diužardenas mokėsi pas N. Berchemą. Jo pirmasis paveikslas datuojamas 1646 m. Po to Diužardenas 1650 m. keliavo į Paryžių ir vedė Suzanne van Royen Lione. 1650 − 1652 m. Diužardenas tikriausiai keliavo po Italiją (Lionas buvo populiari sustojimo vieta Nyderlandų dailininkams kelionei į Italiją). 1652 m. Diužardenas buvo grįžęs į Amsterdamą, po trejų metų persikėlė į Hagą, kur buvo vietos tapytojų draugijos nariu 1656 − 1658 metais.

1653 m. Diužardenas publikavo pirmąsias savo graviūras. Apie 1659 m. dailininkas grįžo į Amsterdamą, pradėjo tapyti religinėmis ir istorinėmis temomis. 1672 m. Karelas Diužardenas paminėtas Amsterdame dailininkų komisijoje įvertinti italų tapytojų kūrinius. 1675 m. dailininkas kartu su kolekcionuotoju Jan Reynst keliavo laivu į Italiją. Tikriausiai pabuvojo Tanžere, kurį laiką gyveno Romoje. Karelas Diužardenas mirė 1678 m. Venecijoje. Jis buvo gana universaliu dailininku, yra nutapęs istorinių, religinių, žanrinių, animalistinių paveikslų, portretų ir italizuotų peizažų.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]