Juosta (upė)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Juosta
Juostos užtvanka Raguvėlėje
Juostos užtvanka Raguvėlėje
Ilgis 50,8 km
Baseino plotas 273,3 km²
Vidutinis debitas 0,82 m³/s
Ištakos Juostinas
Žiotys Nevėžis
Šalys Lietuva

Juosta – upė, tekanti Anykščių ir Panevėžio rajonuose; Nevėžio dešinysis intakas. Išteka iš Juostino ežero, teka į šiaurės vakarus. Žemupyje pasuka į vakarus ir įteka į Nevėžį 146 km nuo jo žiočių, prie Pajuostės, 5 km į rytus nuo Panevėžio centro.

Intakai: Užlužupys, Juostinas (kairieji), Jūrupis, Rekstinas, Venys, Akmena, Malmaža, Sėliupis (dešinieji).

Vagos plotis 3-9, kai kur iki 16 m, gylis 0,5-2,0 m. Daug kur vaga užželianti, o žiemą dažnai užšąla iki dugno. Vidutinis upės nuolydis 0,86 m/km. Srovės greitis 0,1-0,2 m/s. Vandens debitas vidurupyje ties Jackagaliu vidutiniškai 0,68, pavasario potvynio maksimumas 23,70 m³/s. Juostos vandens lygio vingiavimo per metus amplitudė: vidutiniškai 1,3 m., didžiausia 1,9 m. Vidutinis debitas žiotyse 0,86 m³/s. Upės krantai 1-1,5 aukščio.

Upės vaga sureguliuota. Žiemą neretai įšala iki dugno[1]. Vidurupis tarp Bajoriškių ir Margučių įeina į Juostos hidrografinį draustinį. Raguvėlės gyvenvietėje, siekiant palaikyti vandens lygį, buvo pastatytos dvi užtvankos. Prie Juostos esančios gyvenvietės: Troškūnai, Survilai, Juostininkai, Vidugiriai, Jackagalys, Raguvėlė, Pajuostis, Kulbagalys, Tekoriškis, Kaimiškis.

Vandenvardis kildinamas nuo žodžių juosta (dėl „juostiškos“ upės vagos) bei juosti („supti, rišti aplinkui“)[2].

Tiesa, senesniuose šaltiniuose upės ilgis nurodytas 58 km, o baseino plotas 287 km². Tas skirtumas atsirado todėl, kad anksčiau upės pradžia nurodyta Pajuostinio kaime ir pažymėta, kad ji teka per Juostino ežerą. Visi vėlesni šaltiniai pateikia jau aukščiau minėtus duomenis, o upės pradžią nurodo Juostino ežerą, esantį už 3 km į pietryčius nuo Troškūnų.

Juosta Anykščių rajone

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Juosta (upė). Tarybų Lietuvos enciklopedija, T. 2 (Grūdas-Marvelės). – Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1986. // psl. 149
  2. Aleksandras Vanagas. Lietuvių hidronimų etimologinis žodynas. – Vilnius: Mokslas, 1981.
  • Petras Juknevičius, Karolina Trebaitė. Juosta, Panevėžys, 2008.